fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZAVRŠENO IZVOĐENjE DOKAZA TUŽILAŠTVA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/sud-bih 2.jpg

SARAJEVO, 1. FEBRUARA /SRNA/ – Tužilaštvo BiH, ulaganjem materijalnih dokaza, završilo je dokazni postupak na suđenju Zurahidu Mujčinoviću i Sulejmanu Hrustiću optuženim za ratni zločin nad srpskim civilima na području Srebrenika.

Tužilac Adnan Gulamović na ovom ročištu uvrstio je u sudski spis 15 materijalnih dokaza, koji nisu čitani u sudnici, te pojasnio da je time završeno izvođenje dokaza naznačenih u optužnici.

Tužilaštvo smatra da je Mujčinović sam u više navrata fizički i psihički zlostavljao jednog zatvorenika, dok je zajedno sa Hrustićem nekoliko puta učestvovao u zlostavljanju drugog zatvorenika, nanoseći mu teške patnje.

Sedam svjedoka Tužilaštva saslušano je na ovom suđenju koje je počelo u novembru prošle godine, prenosi Birn.

Nakon okončanja dokaznog postupka Tužilaštva, odbrane optuženih predstavile su svoj plan dokaznog postupka.

Midhat Skenderović, branilac Mujčinovića, rekao je da planira da pozove 17 svjedoka, te da uloži nekoliko materijalnih dokaza. „Planiramo i suočenje između oštećenog i jednog od svjedoka“, dodao je Skenderović.

Nedžla Šehić, Hrustićev branilac, rekla je da će pozvati šest svjedoka.

Prvi svjedoci Mujčinovićeve odbrane iskaz će dati 8. februara.

Prema navodima optužnice, Mujčinović i Hrustić, bivši pripadnici 21. brdske brigade Srebrenik u sastavu Armije BiH, u julu i augustu 1992. godine su nečovječno postupali prema civilima srpske nacionalnosti zatvorenim u zgradi Omladinskog doma u naselju Rapatnica, opština Srebrenik.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: