fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ZATIRANjE MRTVIH

groblje--pristina-aeee7afbPriredio: Vukota RADIĆ PRIŠTINA, 8.OKTOBRA /SRNA/ – Albanski separatisti na Kosometu porušili su 139 crkava i manastira i u potpunosti uništili 254 pravoslavna groblja i oko 7.500 nadgrobnih spomenika, te skoro stotinu kapela – podaci su Raško-prizrenske eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC).Na 60 grobalja nema ni jednog očuvanog nadgrobnog spomenika – piše u arhivi Eparhije, a groblja u selu Siga i Brestovik, nadomak Peći, prekopana su, a posmrtni ostaci bacani su na smetlišta. Sa humki su odnošeni mermer i nadgrobni spomenici.

Prema nepotpunim podacima Raško–prizrenske eparhije, od dolaska međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji juna 1999. godine, albanski separatisti su uništili i oštetili sva groblja, izuzev onih koja se nalaze u čisto srpskim sredinama poput groblja u Gračanici i u opštinama na sjeveru Kosmeta.

Divljaštvo i vandalizam nad mrtvim Srbima počeli su u prvim danima NATO akcije “Milosrdni anđeo”, kada je „tomahavkom“ pogođeno gradsko groblje u centru Prištine.

Tada je razneseno više desetina grobnica i stara kapela. Posmrtne ostatke i sanduke detonacija je raznijela na površini od stotinjak metara kvadratnih.

Na ovom groblju uništeno je i polomljeno više od 500 spomenika, a policija UNMIK-a je u avgustu 2004. godine saopštila da je samo tokom noći između 17. i 18. marta, tokom pogroma nad srpskim stanovništvom, na groblju polomljeno 70 spomenika i nadgrobnih ploča.

Na srpskom groblju u Kosovu Polju polomljene su sve biste, a sa spomenika odnesene i ploče. Isto se desilo sa grobljima u Vučitrnu, Podujevu, Gnjilanu, Uroševcu, Nerodimlju, Štimlju, Suvoj Reci i Mušutišu u kome se nalazi osam srpskih svetinja – crkava iz 14. vijeka.

Srpsko groblje u Belom Polju kod Peći, naočigled međunarodnih snaga, pretvoreno u smetlište, dok je groblje na periferiji Đakovice, gdje je sahranjeno i nekoliko francuskih vojnika iz Prvog svjetskog rata, pretvoreno u – deponiju, i sada nema nijednog obilježja koje bi svjedočilo da je tu ikada bilo groblje?!

Takav vandalizam, kako stoji u brojnim zapisima vladike Atanasija, koji se godinama bavio srpskim grobljima na Kosovu i Metohiji, nije zabilježen u civilizovanom svijetu.

Divljaštvo i vandalizam idu dotle da su pojedina groblja minirana – poput groblja u Starom Grackom kod Lipljana, na kome je sahranjeno 14 srpskih žetelaca masakriranih na njivi jula 1999. godine?!

Albanci su, u međuvremenu, uzurpirali dio groblja na kome su sahranjivani Jevreji i na njemu podigli stambene objekte kao i na dijelu srpskog groblja.

U neposrednoj blizini goblja, s druge strane ulice, podignuta je zgrada EU u kojoj se vladavinom zakona i primjenom demokratskih principa bavi njena misija Euleks.

Mitrovički paroh, stavrofor Milija Arsović, navodeći da je UNMIK time što im je platio da očiste groblje, pomogao Albancima da „dokusure uništavanje i razvrat nad mrtvim Srbima“.

„U toj akciji, pre nekoliko godina, Albanci su polomili znatan deo nadgrobnih ploča, skidali slova i slike, odnosili metalne i mermerne ograde i prodavali ih kamenorezačkim firmama“ – objašnjava Arsović.

Pripadnici KfOR-a su pokušali da postavljanjem bodljikave žice, poput one (u međuvremenu srušene) oko groblja u južnoj Kosovskoj Mitrovici, očuvaju bar nešto, ali su njihovu akciju ometali UNMIK policajci i Kosovska policija, obustavljajući istrage o akcijama vandala.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: