Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

ZATIRANjE MRTVIH

Datum objave: sreda, 6 februara, 2013
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

groblje--pristina-aeee7afbPriredio: Vukota RADIĆ PRIŠTINA, 8.OKTOBRA /SRNA/ – Albanski separatisti na Kosometu porušili su 139 crkava i manastira i u potpunosti uništili 254 pravoslavna groblja i oko 7.500 nadgrobnih spomenika, te skoro stotinu kapela – podaci su Raško-prizrenske eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC).Na 60 grobalja nema ni jednog očuvanog nadgrobnog spomenika – piše u arhivi Eparhije, a groblja u selu Siga i Brestovik, nadomak Peći, prekopana su, a posmrtni ostaci bacani su na smetlišta. Sa humki su odnošeni mermer i nadgrobni spomenici.

Prema nepotpunim podacima Raško–prizrenske eparhije, od dolaska međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji juna 1999. godine, albanski separatisti su uništili i oštetili sva groblja, izuzev onih koja se nalaze u čisto srpskim sredinama poput groblja u Gračanici i u opštinama na sjeveru Kosmeta.

Divljaštvo i vandalizam nad mrtvim Srbima počeli su u prvim danima NATO akcije “Milosrdni anđeo”, kada je “tomahavkom” pogođeno gradsko groblje u centru Prištine.

Tada je razneseno više desetina grobnica i stara kapela. Posmrtne ostatke i sanduke detonacija je raznijela na površini od stotinjak metara kvadratnih.

Na ovom groblju uništeno je i polomljeno više od 500 spomenika, a policija UNMIK-a je u avgustu 2004. godine saopštila da je samo tokom noći između 17. i 18. marta, tokom pogroma nad srpskim stanovništvom, na groblju polomljeno 70 spomenika i nadgrobnih ploča.

Na srpskom groblju u Kosovu Polju polomljene su sve biste, a sa spomenika odnesene i ploče. Isto se desilo sa grobljima u Vučitrnu, Podujevu, Gnjilanu, Uroševcu, Nerodimlju, Štimlju, Suvoj Reci i Mušutišu u kome se nalazi osam srpskih svetinja – crkava iz 14. vijeka.

Srpsko groblje u Belom Polju kod Peći, naočigled međunarodnih snaga, pretvoreno u smetlište, dok je groblje na periferiji Đakovice, gdje je sahranjeno i nekoliko francuskih vojnika iz Prvog svjetskog rata, pretvoreno u – deponiju, i sada nema nijednog obilježja koje bi svjedočilo da je tu ikada bilo groblje?!

Takav vandalizam, kako stoji u brojnim zapisima vladike Atanasija, koji se godinama bavio srpskim grobljima na Kosovu i Metohiji, nije zabilježen u civilizovanom svijetu.

Divljaštvo i vandalizam idu dotle da su pojedina groblja minirana – poput groblja u Starom Grackom kod Lipljana, na kome je sahranjeno 14 srpskih žetelaca masakriranih na njivi jula 1999. godine?!

Albanci su, u međuvremenu, uzurpirali dio groblja na kome su sahranjivani Jevreji i na njemu podigli stambene objekte kao i na dijelu srpskog groblja.

U neposrednoj blizini goblja, s druge strane ulice, podignuta je zgrada EU u kojoj se vladavinom zakona i primjenom demokratskih principa bavi njena misija Euleks.

Mitrovički paroh, stavrofor Milija Arsović, navodeći da je UNMIK time što im je platio da očiste groblje, pomogao Albancima da “dokusure uništavanje i razvrat nad mrtvim Srbima”.

“U toj akciji, pre nekoliko godina, Albanci su polomili znatan deo nadgrobnih ploča, skidali slova i slike, odnosili metalne i mermerne ograde i prodavali ih kamenorezačkim firmama” – objašnjava Arsović.

Pripadnici KfOR-a su pokušali da postavljanjem bodljikave žice, poput one (u međuvremenu srušene) oko groblja u južnoj Kosovskoj Mitrovici, očuvaju bar nešto, ali su njihovu akciju ometali UNMIK policajci i Kosovska policija, obustavljajući istrage o akcijama vandala.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top