Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zatipak– najbolja nova hrvatska reč

Datum objave: ponedeljak, 2 aprila, 2012
Veličina slova: A- A+

knjige_pravopis.jpg

Reč “zatipak” proglašena je za najbolju novu hrvatsku reč na ovogodišnjem konkursu časopisa “Jezik”, saopšteno je 31. marta u Lipiku u zapadnoj Slavoniji.

Autor “zatipka”, hrvatskog izraza za “tipfeler”, je univerzitetski profesor Šandor Dembić, koji je dobio je nagradu “Dr. Ivan Šreter” i 5.000 kuna (oko 660 evra).

Na drugom mestu je reč “nekapnica” koja označava uređaj koji se uglavi u grlić vinske boce radi sprečavanja curenja vina prilikom sipanja u čaše, a na trećem reč “dodirnik” kao hrvatski izraz za ekran na dodir (touch screen).

Drugu nagradu i 3.000 kuna (oko 400 evra) osvojio je Eduard Beg, a Martina Kobaš dobila je treću nagradu i 1.500 kuna (oko 200 evra).

Sanda Ham, glavna urednica časopisa “Jezik” i predsednica komisije izjavila je da je ovogodišnji konkurs izazvao najviše pažnje i da je na njega stigao najveći broj reči, čak 1600 reči od 1200 autora.

Književnik Hrvoje Hitrec kazao je da “bitka za hrvatski jezik i dalje traje, što zbog uticaja spolja, a što zbog jugonacionalista u Hrvatskoj koji i danas mrze hrvatski jezik”.

Osim navedenih nagrađene su i reči “opuštaonica” za “velnes”, “borkinja” za ženu borca, “proširnica” ili “žilni potporanj” za “stent”, “daljinac” za daljinski upravljač, “pretjecajnik” za traku za preticanje na putu, “ispraznica” za floskulu, “osećajnik” za emotikon i “parkomat” za aparat za naplatu parkinga.

Do sada su nagrađene reči “suosnik” za koaksijalni kabl, “uspornik” za ležećeg policajca, “smećnjak” za kontejner za đubre, “raskružje” za kružni tok saobraćaja i “naplatnica” za naplatnu kućicu.

Konkurs za najbolju hrvatsku reč u organizaciji časopisa “Jezik” prvi put je raspisan 1993. godine a njegov idejni začetnik je akademik Stjepan Babić. Godine 2006. pokrovitelj konkursa postaje Fondacija “Dr. Ivan Šreter”, nazvana je po hrvatskom lekaru. On je u Jugoslaviji tokom osamdesetih progonjen zbog upotrebe hrvatskog jezika, kada je jednom penzionisanom oficiru JNA u lekarsku dokumentaciju napisao “umirovljeni časnik”.

 

Izvor: B92
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top