fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zatipak– najbolja nova hrvatska reč

knjige_pravopis.jpg

Reč “zatipak” proglašena je za najbolju novu hrvatsku reč na ovogodišnjem konkursu časopisa „Jezik“, saopšteno je 31. marta u Lipiku u zapadnoj Slavoniji.

Autor “zatipka”, hrvatskog izraza za “tipfeler”, je univerzitetski profesor Šandor Dembić, koji je dobio je nagradu “Dr. Ivan Šreter” i 5.000 kuna (oko 660 evra).

Na drugom mestu je reč “nekapnica” koja označava uređaj koji se uglavi u grlić vinske boce radi sprečavanja curenja vina prilikom sipanja u čaše, a na trećem reč “dodirnik” kao hrvatski izraz za ekran na dodir (touch screen).

Drugu nagradu i 3.000 kuna (oko 400 evra) osvojio je Eduard Beg, a Martina Kobaš dobila je treću nagradu i 1.500 kuna (oko 200 evra).

Sanda Ham, glavna urednica časopisa „Jezik“ i predsednica komisije izjavila je da je ovogodišnji konkurs izazvao najviše pažnje i da je na njega stigao najveći broj reči, čak 1600 reči od 1200 autora.

Književnik Hrvoje Hitrec kazao je da „bitka za hrvatski jezik i dalje traje, što zbog uticaja spolja, a što zbog jugonacionalista u Hrvatskoj koji i danas mrze hrvatski jezik“.

Osim navedenih nagrađene su i reči “opuštaonica” za „velnes“, “borkinja” za ženu borca, “proširnica” ili “žilni potporanj” za „stent“, “daljinac” za daljinski upravljač, “pretjecajnik” za traku za preticanje na putu, “ispraznica” za floskulu, “osećajnik” za emotikon i “parkomat” za aparat za naplatu parkinga.

Do sada su nagrađene reči “suosnik” za koaksijalni kabl, “uspornik” za ležećeg policajca, “smećnjak” za kontejner za đubre, “raskružje” za kružni tok saobraćaja i “naplatnica” za naplatnu kućicu.

Konkurs za najbolju hrvatsku reč u organizaciji časopisa „Jezik“ prvi put je raspisan 1993. godine a njegov idejni začetnik je akademik Stjepan Babić. Godine 2006. pokrovitelj konkursa postaje Fondacija „Dr. Ivan Šreter“, nazvana je po hrvatskom lekaru. On je u Jugoslaviji tokom osamdesetih progonjen zbog upotrebe hrvatskog jezika, kada je jednom penzionisanom oficiru JNA u lekarsku dokumentaciju napisao „umirovljeni časnik“.

 

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: