fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Žaljenje izazivaju izliv netrpeljivosti prema srpskom narodu

Porfirije_5.jpg
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije poručio je da osjećanje duboke tuge i žaljenja izazivaju oni koji, svjesno ili nesvjesno, ovih dana doprinose izlivu netrpeljivosti prema srpskom narodu, kao i produbljivanju jaza između Hrvata i Srba koji su neminovno upućeni jedni na druge.

Vladika Porfirije u saopštenju, povodom aktuelnih napada pojedinaca i udruženja na Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/, njeno sveštenstvo i vjerujući narod u Hrvatskoj, ističe da ga ovakvi napadi nisu iznenadili jer je po dolasku u Zagreb, u prvoj besjedi, rekao da, na obje strane, postoje i takvi koji će bacati kamenje na one koji grade mostove između ljudi i naroda.

„Protagonisti mržnje i netrpeljivosti neće me pokolebati, nego podstaći da u svome srcu još više negujem ljubav Hristovu i prema njima, jer znam da Bog, koji je za večnost stvorio sve nas, to od mene očekuje“, poručuje mitropolit Porfirije u saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Mitropolit Porfirije napominje da ga na takvo postupanje pogotovo obavezuju mnogobrojni pojedinci i udruženja koji su pokazali odlučnost da, uprkos orkestriranim, verbalno surovim napadima, javno i privatno upute izraze solidarnosti, ohrabrenja i podrške SPC, pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj i njemu lično.

„Oni mi ulivaju optimizam da, sa nadom u Boga, sa još više snage nastavim da gradim mostove mira, saradnje, međusobnog poštovanja i ljubavi između hrvatskog i srpskog naroda, kao i SPC i Katoličke crkve, budući da smo članovi iste hrišćanske porodice koji veruju u isto Jevanđelje Hristovo“, naglašava vladika Porfirije i dodaje da njima, koji prema njegovom shvatanju, predstavljaju većinsku Hrvatsku utemeljenu u Hristovom učenju i etosu, upućuje izraze najdublje zahvalnosti.

Vladika Porfirije podsjeća da nas riječi Hristove da „dobro činimo onima koji nas mrze, i molimo se Bogu za one koji nas vređaju“ obavezuju da na govor mržnje uzvratimo ljubavlju.

Mitropolit Porfirije ističe da je povod, ali ne motiv i uzrok, za brutalne i nezapamćene napade i pozive na linč SPC i srpskog naroda u Hrvatskoj, pronađen u video-snimku nastalom prije više godina, tokom njegove posjete vjernicima u Čikagu, gdje kao gost nije bio u prilici da utiče na sve okolnosti.

„Zbog svih koji su se na bilo koji način osetili pogođenim ili uvređenim, naročito posle zloupotrebe i manipulacije sadržajem tog snimka od nekih medija, izražavam svoje iskreno i duboko ljudsko žaljenje“, naglasio je vladika Porfirije.

Vladika Porfirije podsjetio je da je svakome ko prati njegov rad i javno djelovanje, ne samo od dolaska u Hrvatsku, nego u posljednje tri decenije, jasno da ono što mu se, tendencioznim tumačenjem tog snimka, pripisuje ne izražava stanovišta i vrijednosti za koje se zalaže.

„U međuljudskim i u međunacionalnim odnosima, držim se Hristovih riječi: `Sve što hoćete da čine vama ljudi, tako činite i vi njima`. To je načelo po kojem živim i delam, a drugog programa i ideologije izvan Hrista i njegovog jevanđelja nemam!“, poručio je vladika Porfirije.

Voditelj emisije „Markov trg“ na hrvatskoj televiziji „Ze-1“ Marko Jurič prije nekoliko dana je, odjavljujući emisiju, upozorio građane da paze kada prolaze pored pravoslavne crkve na Cvjetnom trgu gdje „stoluje četnički vikar“.

Agencija za elektronske medije Hrvatske zbog toga je „Ze-jedan“ kaznila privremenim oduzimanjem dozvole za emitovanje na tri dana.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Na govor mržnje uzvratiti govorom ljubavi

Porfirije: U Hrvatskoj Srbi žive u strahu

Jurič: Zagrepčani, pazite se četničkih vikara iz pravoslavne

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: