fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ZAKONOPRAVILO SVETOG SAVE (KRMČIJA ili NOMOKANON)… video

Ova tema je vrlo malo poznata kod nas a zavređuje pažnju…

,,Učenici OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša, govorili su u dokumentarnom filmu o jednom od najznačajnijih ruskih naučnika koji je živeo i stvarao u Srbiji, a bio je pradeda našeg poznatog tenisera Viktora Troickog, Sergije Viktorovič Troicki i o Krmčiji (KrmčijaZakonopravilo ili Nomokanon), o kome se vrlo malo zna, priča Đorđe Bojanić.

,,Zakonopravilom Srbija je dobila „kodeks čvrstog pravnog poretka i postala pravna država“ na osnovama grčko-rimskog prava u njegovoj vizantijskoj redakciji. Slobodno možemo reći da je to Prvi srpski ustav, koji ima neopisiv značaj za nas Srbe i bio je uzor i osnova za izradu Dušanovog zakonika, jednog od najnaprednijih srednjevekovnih zakonika“, priča đakon Dejan Jovanović.

Slobodno možemo reći da je to Prvi srpski ustav, koji ima neopisiv značaj za nas Srbe i bio je uzor i osnova za izradu Dušanovog zakonika, jednog od najnaprednijih srednjevekovnih zakonika“, priča đakon Dejan Jovanović.

,,Ovim zbornikom, u koji je ugrađeno bogato nasleđe grčko-rimskog prava, pravno je uređena Srpska Crkva i država, zahvaljujući čemu Srbija, već na početku XIII stoljeća, dobija kodeks čvrstog pravnog poretka i postaje pravna država.

Sveti Sava je na taj način više no bilo čim drugim učinio Srbiju zemljom evropske i hrišćanske civilizacije. Original Zakonopravila dugo je čuvan u manastiru Žiča, ali je odatle nestao oko 1253. godine kada su Bugari sa Kumanima poharali Žiču. Nakon toga original nije pronađen“.

Najstariji sačuvani prepis Zakonopravila Svetog Save nastao oko 1262.god. Vekovima je čuvan u manastiru Svetih Arhangela u Ilovcu na Prevlaci, tadašnja Zetska eparhija, i to sve dok tokom Drugog svetskog rata nije ukraden od strane ustaša i odnešen.

Danas se nalazi u Arhivu Hrvatske akademije znanosti i umetnosti u Zagrebu, a to smo skoro saznali“, prenosi Đorđe Bojanić.

Autor: ĐORĐE BOJANIĆ

Izvor: SRPSKA ISTORIJA

Vezane vijesti:

Vraćanjem Krmčije Vatikan bi ispravio nepravdu koju je učinila Hrvatska

Arhiv HAZU: Najstariji prepis Nomokanona Svetog Save (1262) u Zagrebu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: