fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZAKONOM ZAŠTITITI PRAVA ŽENA ŽRTAVA RATA

Bozica_Zivkovic_Rajilic-20f0d830Republika Srpska treba što prije donijeti zakon koji bi štitio prava žena žrtava rata u Srpskoj, istakla je predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković-Rajilić.
Ona je na četvrtoj sjednici Predsjedništva Udruženja u Laktašima istakla da je Republika Srpska jedina u regionu koja takav zakon nema, niti je donosila.

„Ako Srpska nema nikakav pravni akt koji će štititi prava žena žrtava torture i silovanja u doba odbrambeno-otadžbinskog rata, onda te žrtve i ne priznaje“, rekla je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, inicijativa za donošenje zakona o problemima ove kategorije naišla je na veliko razumijevanje i podršku predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića.

Rajilićeva kaže da će se boriti da se ovoj kategoriji žena omogući pod olakšanim uslovima da mogu ostvariti status civilne žrtve, jer su to žene koje su preživjele logore, zatvore, sabirne centre.

„Zahtijevaćemo fleksibilnije uslove, a to podrazumijeva da se ne traži samo fizičko oštećenje od 60 odsto, kao što je sada. Riječ je o nekoliko hiljada žena kojima nisu priznata nikakva prava“, istakla je Rajilićeva.

Osim zakonskih prava i finansija, Rajilićeva je istakla da je veliki problem Udruženja i to što nije u mogućnosti da umreži regionalne odbore, jer je potrebno obezbijediti kancelarije, te opremiti ih telefonima i računarima kako bi svi podaci bili ažurirani u bazu o stradanju žena.

Ona je precizirala da su odbori formirani za regiju Birač, Brod, Modriču, Sarajevsko-romanijsku i Banjalučko-prijedorsku regiju.

Rajilićeva je naglasila da će se Udruženje boriti za osnovna životna pitanja ovih žena koje društvo treba da riješi – priznavanje radnog staža prije rata, smještaj, liječenje, prevoz, pomoć za školovanje djece članova Udruženja.

Rajilićeva je istakla da su sve žene koje su žrtve rata stradale zbog nastanka Republike Srpske.

„Posebno je važno to što Udruženje nije jednonacionalno, nego su tu i Hrvatice i Bošnjakinje, iako u manjini, koje su sa našim ženama prošle užas zatvora“, istakla je Rajilićeva.

Ona je navela da u Federaciji BiH ovakva udruženja imaju mnogo veća prava.

„Činjenica da žene žrtve rata u Federaciji imaju mjesečna primanja od 580 KM mnogo govori, a da ne pominjem ostala prava koja ostvaruju“, istakla je Rajilićeva.

Dok predstavnici Udruženja žena žrtava rata Srpske ne mogu otići ni do Beograda, ističe Rajilićeva, jer ih niko ne finansira, članovi Udruženja „Majke Srebrenice“ drže seminare u Berlinu, Ženevi i Hagu na kojima tvrde da je „silovano 50.000 Bošnjakinja u Republici Srpskoj“.

Ona je rekla da je ova sjednica pripremni sastanak za izbornu Skupštinu ovog Udruženja, koja bi trebalo da bude održana polovinom maja.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA … – Jadovno 1941.

UBRZATI PROCES ZAKONSKOG REGULISANjA – Jadovno 1941.

kebini dokumenti dokaz da srpske žrtve govore … – Jadovno 1941.

CILj – STATUS UDRUŽENjA OD REPUBLIČKOG … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: