fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Закланом старцу ставили новине у руке, супругу позвали да види како муж чита

Имао је прострелне ране на глави и убодне ране по грудима, одсјечен му је полни орган и положен на груди… Позвали су је и рекли: „Дођи да видиш како ти муж чита новине“. Када су је довели до његовог тијела, муслимански војници су закланом човјеку ставили новине у руке…

Атиф Дудаковић (Принтскрин)
Атиф Дудаковић (Принтскрин)

У Суду БиХ у Сарајеву почело је суђење генералу Атифу Дудаковићу и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године, а о злочинима које су починили највише говоре потресна свједочења неких од очевидаца њихових злодјела које ће Срна објављивати наредних дана.

Један од њих, чији је идентитет познат Срни, а који неће бити објављен с обзиром на то да је поступак за злочине почињене у западнокрајишким општинама у току, испричао је да је 16. септембра 1995. године муслиманска војска напала село Илиџа, у општини Сански Мост.

У том нападу убијен је његов близак сродник. Унакажено тијело човјека пронашли су око 100 метара од куће. „На тјемену, у предјелу главе, био је ударен клин дужине 15 центиметара, у предјелу груди имао је двије убодне ране, дужине од по неколико центиметара, док му је полни орган заједно са тестисима био одсјечен“, наводи се у свједочењу које је у посједу Срне.

Према његовим ријечима, унакажено тијело сахрањено је у воћњаку надомак куће, без сандука, спуштено је само онако у земљу јер се борбена линија налазила у близини.

„Истог дана убијен је и мој комшија. Његово тијело нисам видио, али су људи на сахрани причали да је пронађен на ливади. Лежао је на леђима. Имао је прострелне ране у предјелу главе и убодне ране по грудима, а и њему је одсјечен полни орган и положен на груди“, наводи се у овом потресном свједочењу.

Према његовим ријечима, приликом упада муслиманске војске, под вођством Дудаковића, у сусједно село Подови, убијено је више лица српске националности која су остала код својих кућа јер нису успјела да побјегну.

Он је рекао да му је супруга једног од убијених Срба који је имао 85 година испричала да су је муслимански војници довели до мјеста гдје је било тијело њеног супруга.

„Позвали су је и рекли: `Дођи да видиш како ти муж чита новине`. Када су је довели до његовог тијела, муслимански војници су заиста закланом човјеку ставили новине у руке“, испричао је овај свједок.

Тужилаштво БиХ терети Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човјечности који обухватају убиства више од 300 Срба, прогон и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништавање 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Они се терете за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених се још трага.

Дио оптужнице за Атифа Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.

Аутор: ТАТЈАНА ПАРАЂИНА

Извор: СРНА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: