fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZAJEDNIČKI DAN SJEĆANjA NA STRADALE SRBE – 5. AVGUST

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su vlade Srbije i Republike Srpske donijele odluku da zajednički obilježavaju 5. avgust kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe.

„To će uvek u budućnosti biti dan žalosti u Republici Srbiji i u Republici Srpskoj“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon zajedničke sjednice dvije vlade u Beogradu.

Podsjećajući da će u nedjelju, 28. juna, zajednički biti obilježen i Vidovdan, Vučić je poručio da će Srbija i Srpska imati sve više istorijskih datuma koje će zajednički obilježavanja i da će umijeti „da pamte sopstvene žrtve, da ih poštuju i nikada ne zaborave da se ne bi ponovile“.

Vučić je najavio da će naredna zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske biti održana najvjerovatnije u Bratuncu u oktobru, kada već budu otvoreni radovi na mostu Bratunac-Ljubovija.

On je naveo da su dramatično ubrzane aktivnosti na projektnoj dokumentaciji i da će stvarni radovi početi već u septembru.

Vučić je rekao da je time željelo da se pokaže koliko je za Srbiju važno infrastrukturno povezivanje sa Republikom Srpskom.

On je naveo da su ministri dvije vlade danas razmijenili stavove o svim oblastima u društvenom životu, ističući da je u različitim sferama postignut napredak.

„Nikada nismo dovoljno zadovoljni, jer smo uvek, čini nam se, mogli da ostvarimo veće i bolje rezultate. Danas potpisani memorandum o saradnji ministarstava u oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture značiće da će naše građevinske firme moći da rade u Srbiji, Republici Srpskoj i na trećim tržištima“, rekao je Vučić.

On je naveo da je na zajedničkoj sjednici razgovarano o ekonomskoj i saradnji u okviru namjenskih industrija Republike Srpske i Srbije, saradnji fondova zdravstvenog osiguranja i kliničkih centara.

Vučić je poručio da u svim sferama društvenog života postoji dobra, uspješna saradnja i izrazio uvjerenje da će ona biti još bolja.

„U skladu sa sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, Srbija uvek poštuje integritet BiH, ali zna se kakav odnos ima prema Republici Srpskoj i zna se kakave su obaveze Srbije koje proizlaze iz Dejtonskog sporazuma“, rekao je Vučić.

Ukoliko Republika Srpska iz bilo kojeg razloga bude imala problema, iako ih danas srećom nema, kaže Vučić, Srbija će biti mjesto na koje Republika Srpska uvijek može da se osloni.

„Uvek ćemo biti spremni da finansijski pomognemo“, istakao je Vučić.

On je dodao da iz Republike Srpske niko nije tražio finansijsku pomoć od Srbije, ali da je Srbija spremna da pomogne ukoliko u Srpskoj bude problema sa likvidnošću.

„Nisam neko ko je darežljiv, ali ako je našem narodu potrebna takva vrsta podrške, mi smo dovoljno sposobni da zaradimo i obezbedimo. Oni nemaju problema sa budžetskim deficitom i budžetskim rupama, ali mogu da imaju problema sa likvidnošću zbog nedostatka aranžmana sa MMF-om i drugačije komunikacije sa Svetskom bankom“, rekao je Vučić.

On je podsjetio da je Srbija već pomogla Republici Srpskoj, kojoj je zahvalio što je prihvatila da primi pomoć od milion evra od kojih su obnovljene i dvije škole.

Vučić je zahvalio i premijeru Srpske Željki Cvijanović što je uložila mnogo ličnog truda i energije u napredak u zajedničkim odnosima.

Kada je riječ o eventualnom odlasku u Srebrenicu, Vučić je poručio da će odluku o tome donijeti poslije razgovora sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, te predsjednikom i premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

„Tu odluku doneću pre svega u skladu sa interesima Vlade Srbije i srpskog naroda. Mislim da je prijateljstvo između srpskog i bošnjačkog naroda od velikog interesa za oba naroda i mislim da u to treba da investiramo u budućnosti, podrazumevajući da nikada nećemo da pogazimo naše nacionalne interese“, rekao je Vučić.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

u beogradu podići spomenik srpskim žrtvama u posljednjem ratu

konkurs za spomenik srbima stradalim u sukobima od 1990.

NAPOKON: Spomenik žrtvama „Oluje“ u Beogradu – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: