Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zahtevi za otkup do kraja godine

hr-otkup stanova

Bivši nosioci stanarskog prava na području hrvatskog Podunavlja koji su status zaštićenog najmoprimca stekli tužbom na sudu, dužni su zahtev za otkup stana podneti do 31. decembra ove godine, jer kasnije to neće moći. Iako je Vladina odluka o prodaji stanova stupila na snagu maja ove godine, ona se počela primenjivati tek nedavno.
Rok za podnošenje zahteva za otkup stanova u Vukovaru, na osnovi odluke Vlade o prodaji stanova na području hrvatskog Podunavlja, je 31. decembar ove godine, podsetio je Srđan Milaković, predsednik Kluba većnika SDSS-a u Gradskom veću Vukovara, na javnoj tribini koju je za svoje članove organizovalo Udruženje stanara grada Vukovara. Milaković je pojasnio da u ovom trenutku postoje dva propisa po kojima se stanovi u tom gradu mogu otkupiti.
– Jedan je uredba Vlade o prodaji stanova na područjima od posebne državne skrbi, a drugi je Vladina odluka o prodaji stanova u vlasništvu RH na području hrvatskog Podunavlja. Isto tako, možemo razlikovati dve kategorije stanara. Bivši nosioci stanarskog prava koji su status zaštićenog najmoprimca stekli tužbom na sudu, dužni su zahtev za otkup stana podneti do 31. decembra. Ostali bivši nosioci stanarskog prava, koji svoj status nisu stekli tužbom, mogu ishoditi potvrdu da su bivši nosioci stanarskog prava i isto tako podneti zahtev do kraja godine, ali ne moraju, jer to mogu učiniti i po starim propisima, bez roka – objasnio je Milaković.
Ovaj gradski većnik je savetovao stanarima koji nameravaju otkupiti stan u kome žive, a u vlasništvu imaju drugi useljivi objekat, da obavezno podnesu zahtev za otkup do kraja godine, jer kasnije to neće moći.
– Zakon o područjima od posebne državne skrbi to ne dozvoljava. Zato je za njih važno da zahtev podnesu prema ovom poslednjem propisu, do 31. decembra – kazao je Milaković i dodao da isto savetuje i onim korisnicima stanova koji žele izbeći zabranu otuđenja i opterećenja na period od deset godina od dobivanja saglasnosti za stambeno zbrinjavanje.

zahtjevi

Prema njegovim rečima, iako je Vladina odluka o prodaji stanova stupila na snagu 20. maja ove godine, počela se primenjivati tek nedavno.
– U suštini, to je tek krenulo. Pre nešto više od mesec dana, stanari su imali priliku da dođu do obrasca potrebnog za podnošenje zahteva za otkup stana. Zahtevi se podnose Agenciji za upravljanje državnom imovinom u Zagrebu i do sada nemamo nijedan primer ugovora koji je izašao iz te Agencije, dok se u Regionalnom uredu u Vukovaru podnose zahtevi za otkup prema Zakonu o područjima od posebne državne skrbi – dodao je Milaković.
– Mislim da nema nijedne političke opcije koja je više od nas radila na tome u Gradskom veću, a naša je bila i inicijativa za donošenje odluke na državnom nivou, kako bi ljudi koji imaju još neki objekat u vlasništvu mogli da kupe stanove te da se ukloni zabrana otuđenja i opterećenja. Nažalost, tu se izrodio rok od 31. decembra koji zaista nikome ni na kraj pameti nije bio. Apsolutno smo protiv bilo kakvog roka, jer se na neki način stvorila diskriminacija između bivših nosilaca stanarskog prava. Međutim, zaista smo jedini koji smo nešto preduzimali na području stambene problematike i u tome nismo imali saveznike – kazao je ovaj SDSS-ovac, komentarišući nezadovoljstvo okupljenih stanara zbog postavljenog roka.
Osvrnuo se i na slučajeve u kojima stanari prilikom prikupljanja dokumentacije za otkup stana iz Tehnostana dobivaju potvrde o dugu za pričuvu.
– To je nečuveno i nedopustivo, jer svi znamo da je obaveza plaćanja pričuve ukinuta odlukom Ustavnog suda – kazao je Milaković.
S tim se slažu i predstavnici Udruženja stanara koji ovakve pojave smatraju kaznenim delom.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/snv_logo2.jpg

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: