Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZAHTIJEVATI SUSPENZIJU ŠEFIKA DžAFEROVIĆA

Nedeljko_Mitrovic-aebedff5Koordinacija opštinskih organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila regije Prijedor i Banjaluka pozvala je srpske predstavnike u parlamentu BiH da zatraže suspenziju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića, zbog sumnje da je kriv za stradanje Srba u Vozući, dok nadležni sud ne riješi taj slučaj.

“Pozivamo poslanike i sve stranke iz Republike Srpske da podrže ovaj stav, jer je od ranije poznato da su zločini na Ozrenu izvršeni pod komandom Sakiba Mahmuljina, a ne smije se zaboraviti ni slučaj Šemsudina Mehmedovića za kojeg se sumnja da je učestvovao u izvršenju zločina nad Srbima”, rekla je predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u Gradiški Dragica Matković danas u Srpcu, nakon sjednice Koordinacije.

Na današnjoj sjednici Koordinacije opštinskih organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila regije Prijedor i Banjaluka istaknuto je i da je od Vlade Srpske i ostalih nadležnih organa zatražena podrška za ubzanje postupka identifikacije 657 tijela poginulih boraca koja se nalaze u spomen-kosturnicama u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, koji je prisustvovao sjednici, rekao je da je međunarodna komisija dozvolila da Zavodu za sudsku medicinu Banjaluka naloge za identifikaciju poginulih boraca mogu izdavati okružni javni tužioci iz Srpske.

“To je krupna stvar i velika nada da će doći do ubrzanja postupka na poslu identifikacije, pa smo uputili pismo Vladi Republike Srpske i Ministarstvu pravde da obezbijede sredstva i uslove za rad timova koji će raditi na uzimanju krvnih i koštanih uzoraka za DNK analizu”, dodao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, predloženo je da identifikacija krene za 132 poginula borca na Ozrenu, jer je ovo područje na kome nema tijela poginulih pripadnika drugih naroda.

“Ovo je nada za porodice poginulih, da se njihova patnja riješi nakon 20 godina”, dodao je Mitrović.

Mitrović je rekao da je krajnje vrijeme da se sazna gdje se nalazi još 1.680 nestalih boraca iz Republike Srpske, navodeći da je od ukupno 5.448 nestalih boraca, koji su evidentirani nakon rata, pronađeno njih 3.768.

Na sjednici je odlučeno da se povodom 19 godina od osnivanja nekadašnjeg Udruženja porodica poginulih boraca, 18. februara u maloj sali Narodne skupštine Republike Srpske održi posebna sjednica na kojoj bi Mitrović iznio analizu dosadašnjeg djelovanje ove republičke organizacije od posebnog interesa.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SUTRA O IDENTIFIKACIJAMA 650 TIJELA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: