Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zagreb traži dokaze od Srba iz Hrvatske

Srbi iz Hrvatske nalaze se pred još jednim problemom

Protestni skup pred hrvatskom Ambasadom

Protestni skup pred hrvatskom Ambasadom

SRBI iz Hrvatske nalaze se pred još jednim problemom. Reč je o njihovom pravu na prebivalište u ovoj državi, koje mogu zadržati samo ukoliko se do 29. decembra prijave hrvatskim konzulatima i podnesu dokument kojim opravdavaju svoje odsustvo. To će im omogućiti pravo na prebevilište u narednih pet godina. Drugi način da zadrže prebivališe u Hrvatskoj jeste da u toj državi borave više tri meseca godišnje, može u kontinuitetu, ali i ne mora.

Sve ovo propisuje hrvatski zakon o prebivalištu koji je usvojen još 2012. godine. Međutim, njegova primena dva puta je odlagana – najpre do kraja 2013. godine, a zatim do kraja ove godine. Razlog odlaganja bili su silni problemi s kojima su se suočili izbegli i prognani Srbi koji su hteli da zadrže prebivališe u mestima u kojima su rođeni. Srbi su dobar deo prošle zime proveli u redovima pred hrvatskim konzulatima, ali nisu uspeli da završe posao: nije se znalo koja dokumenta tačno treba podneti, pa su Srbi nakon višesatnog čekanja u beskrajnim redovima vraćani po još neki papir, stari i nemoćni morali su lično da dođu u konzulate, odredbe zakona različito su tumačene…

Rok za primenu ovog zakona sada ističe 29. decembra, a on traži da svaki hrvatski državljanin dostavi dokaz zašto živi u inostranstvu, sa važećom hrvatskom ličnom kartom – kaže za “Novosti” Savo Štrbac, direktor Dokumentacionog centra “Veritas”.

A razlozi i dokumenti koji ih “prate” mogu biti sledeći:

Ako je neko u postupku obnove svoje kuće treba da dostavi kopiju zahteva za obnovu.

Ako je u postupku stambenog zbrinjavanja i on dostavlja kopiju zahteva za stambeno zbrinjavanje.

Kao razlog može i biti i zaposlenje, pa građanin koji ima posao treba da dostavi potvrdu o zaposlenju sa potpisom vlasnika firme i overenu pečatom. Ako vlasnik firme odbije da izda potvrdu o zaposlenju, onda treba dostaviti kopiju radne knjižice.

Opravdanje za odsustvo iz Hrvatske mogu biti i školovanje ili lečenje, pa omladina koja je na školovanju treba da dostavi potvrdu iz škole ili sa fakulteta. Onaj ko se leči treba da dostavi potvrdu iz bolnice.

A ako je građanin nezaposlen, treba da dostavi izjavu da je izgubio posao i da ga izdržavaju roditelji ili bračni partner. Stara lica treba da napišu izjavu da nisu sposobna da žive samostalno zbog starosti ili bolesti i da ih izdržava neko od članova porodice.

Hrvatski zakon o prebivalištu, inače, predviđa da iz evidencije budu izbrisani svi hrvatski državljani koji žive izvan zemlje, ukoliko se ne prijave. Znači, ko se nije sam odjavio ili podneo zahtev za produženje, iz prebivališta će ga ispisivati policija po službenoj dužnosti. Te osobe će ostati i bez lične karte – kaže Štrbac.

Oni koji žele da se sami odjave mogu to učiniti u konzulatima. Ali, cena nije mala. U hrvatskom konzulatu u Srbiji jedna odjava košta oko 36 evra, pa bi tako četvoročlana porodica iz Hrvatske koja želi da se odrekne prebivališta trebalo da plati skoro 150 evra. Međutim, na licu mesta u Hrvatskoj ne plaća se ništa.

Piše: Lj. Begenišić

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

linta zahtijeva od pusićeve da razriješi dužnosti darka 

Linta: Protiv ukidanja statusa izbeglica – Jadovno 1941.

Linta traži da se poštuje zakon o pravima manjina – Jadovno 

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: