Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zagreb se ruga istoriji

Dr Đuro Zatezalo, istoričar iz Karlovca
Dr Đuro Zatezalo, istoričar iz Karlovca

Priznajući da je hapšenje Josipa Boljkovca na njega delovalo zastrašujuće, dr Đuro Zatezalo, nekadašnji direktor Historijskog arhiva u Karlovcu, istoričar koji je napisao hiljade stranica o ustaškim zločinima u Lici, Kordunu i Baniji, kaže u intervjuu za “Vesti” da taj čin režima u Zagrebu predstavlja “poslednji ekser u kovčeg hrvatskog antifašizma koji u Tuđmanovom HDZ-u nikada nije imao iskrenog pobornika”.
Josipa Boljkovca znate odavno, još iz Drugog svetskog rata?
– Poznajem ga iz skojevskih dana, iz vremena kada se borio za Hrvatsku u kojoj bi Hrvati i Srbi živeli u slozi i ravnopravno. Slutim da mu je to sada i najveći krimen, jer je u prošlom ratu takva Hrvatska poražena, a Srbi iz nje nestali.
Ima li u takvom kraju i odgovornosti Boljkovca koji je bio prvi Tuđmanov ministar policije?
– U Tuđmanovom ratu Boljkovac se nije osramotio. U toj kratkoj epizodi radio je za Hrvatsku, ali za sve njene građane, pa i Srbe. Činio je koliko je mogao, u stalnom sukobu sa nadmoćnim proustaškim elementima u HDZ-u. Samo se Boljkovcu može pripisati zasluga što je Gorski kotar bio pošteđen ratnih razaranja.

Žrtve i koljači

Hapšenje Boljkovca ima prvenstveni cilj da u zločinu izjednači ustaše i partizane, antifašizam i fašizam u Hrvatskoj, kada već Tuđmanu nije pošlo za rukom da u Jasenovcu miksa kosti žrtava i njihovih koljača. Tuđman je svojom incijativom sablaznio napredni svet, ali sa te strane utamničeni Boljkovac ne treba se nadati efikasnoj pomoći.

Srpske Moravice, Drežnik, Jasenak, Dubrave, Ponikve sačuvani su od hrvatskih “oslobodilaca”, na tim prostorima nije bilo paljevina, zločina i pokolja Srba. Hapšenje Boljkovca je poslednji ekser zabijen u kovčeg hrvatskog antifašizma koji u HDZ-u nikad nije imao iskrenog pobornika.
Iako je antifašizam upisan u hrvatski Ustav?
– Antifašizam u hrvatskom Ustavu ima funkciju onog natpisa na tarabi, pa ga je bolje ne praktikovati. Tuđman je to učinio licemerno, o čemu najbolje svedoče hiljade porušenih antifašističkih spomenika na čijim mestima su podignuta obeležja ustašama. U Hrvatskoj danas ima više spomenika ustaškim vojnicima nego partizanima i zato je Boljkovac u zatvoru.
Zvaničnici u Zagrebu često se hvale da je Hrvatska imala najmasovniji antifašistički pokret!
– Da, ali pri tom prećutkuju notornu istinu da su Srbi u tom pokretu činili dominantan deo, imali su ključnu ulogu zbog čega su u poslednjem ratu i proterani iz Hrvatske. Uostalom, Prvi hrvatski korpus u NOB-u bio je sastavljen od Šeste ličke, Sedme banijske i Osme kordunaške divizije.

Državni cinizam

Iako se zaklinje u antifašizam, Hrvatska je rešila da sudi još živim partizanima i antifašistima. Toliko državnog cinizma, licemerja i neverovatne bahatosti sigurno nigde nije zabeleženo. To je ruganje istoriji i istini, a nesreća Hrvatske je baš u činjenici da je to u pravilu bila dobitna, pobednička formula koja je HDZ držala na vlasti. Bojim se da će i sada, po toj formuli, politički preživeti – kaže Zatezalo.

Izvor: vesti-online

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: