Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zagreb mora riješiti probleme izbjeglih Srba

Miodrag Linta
Miodrag Linta

BEOGRAD, 19. MAJA (SRNA) – Predstavnici stotinu izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske predali su u zgradi predsjednika Srbije izvještaj namijenjen Borisu Tadiću u kome su naveli niz činjenica koje govore da Vlada Hrvatske, prije pristupanja EU, nije riješila brojne probleme izbjeglih Srba.

Predsjednik Koalicije izbjegličkih udruženja Miodrag Linta rekao je novinarima da se od Tadića očekuje da ovaj izvještaj preda predsjedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu prilikom njihovog susreta.

Preuzmite audio datoteku

“Želimo da apelujemo na Tadića i Baroza da otvore suštinski dijalog sa Vladom Hrvatske da se svi ovi problemi konačno `stave na sto` i da se pronađe pravično i trajno rješenje izbjegličkih problema. Ubijeđeni smo da će velika većina izbjeglih Srba nakon toga podržati ulazak Hrvatske u EU”, rekao je Linta.

On je dodao da se od Tadića i Vlade Srbije očekuje da u razgovorima sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i drugim zvaničnicima otvori pitanje ljudskih prava gotovo pola miliona Srba izbjeglih iz Hrvatske, kao i više od 100 000 građana Srbije, čija su prava oštećena, ali ne u funkciji zahlađenja odnosa, nego stvaranja preduslova za pomirenje dva naroda.

Linta navodi da nije tačna ocjena hrvatske premijerke Jadranke Kosor da je Hrvatska, u procesu pristupanja EU, ispunila obaveze iz Poglavlja 23 koje se odnosi na pravosuđe i ljudska prava.

On je naveo da Hrvatska različitim mehanizmima kojima se krše ljudska prava izbjeglih Srba “cementira etničko čišćenje”, iako u izvještaju Zagreba stoji da je sve to riješeno.

Ovaj izvještaj izbjegličkih udruženja poslat je svim ambasadorima EU u Hrvatskoj, ambasadama SAD, Rusije i Kine i svim relevantnim međunarodnim organizacijama u Hrvatskoj.

“Očekujemo da Evropska komisija i evropske institucije pažljivo razmotre naš izvještaj i provjere činjenice. Ako utvrde da su tačne, smatramo da EU, čija je temeljna vrijednost poštivanje ljudskih prava, ne bi smjela da zatvori oči pred ovim brojkama i trebalo bi da pita Hrvatsku o čemu se to radi i da se nađe konačno rješenje i definišu rokovi i potrebna sredstva”, rekao je Linta.

On je naveo da se rješenje ne očekuje za pola godine ili godinu dana, ali bitno je da zvaniči Zagreb pokaže stvarnu političku volju da je spreman da o tim problemima razgovara.

U izvještaju izbjegličkih udruženja navodi se da Hrvatska izbjeglim Srbima nije vratila imovinu, kuće, stanove, poljoprivredna i šumska zemljišta, stečena prava, zaostale penzije, dinarsku i deviznu štednju.

Srbi nisu dobili ni nadoknadu za privatizaciju, niti su uspostavljeni isti strandardi u suđenjima za ratne zločine, a nije završen ni proces ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka Srba iz više od 600 poznatih grobnih mjesta.

Kao primjer kršenja ljudskih prava Srba iz Hrvatske navodi se činjenica da se Vlada Hrvatske upisala kao vlasnik 800 000 katastarskih čestica čiji su pravi vlasnici Srbi, da je na desetine hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta Srba dato bez njihove saglasnosti u zakup.

Osim toga, postoji 40 000 Srba koji traže da im budu vraćeni stanovi, 50 000 Srba koji traže zaostale penzije, 10 000 Srba koji su zamijenili kuće i stanove za vrijeme rata u Hrvatskoj pod pritiskom i prijetnjama, a tu je i problem sa tajnim spiskovima i optužnicama.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: