Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZAGREB DA SPRIJEČI JOŠ JEDAN ŠOK NACIJE

savo_strbac

BEOGRAD, 2. APRILA /SRNA/ – Za hrvatsku državu bilo bi dobro da pronađe „topničke dnevnike“ i objelodani ih kako bi spriječila još jedan šok nacije kada vijeće Haškog tribunala, kako se očekuje, potvrdi prvostepenu presudu hrvatskim generalima za udruženi zločinački poduhvat u hrvatskoj akciji „Oluja“, ocijenio je direktor „Veritasa“ Savo Štrbac.

On je za Srnu izjavio da je „logična i odraz realnog stanja u predmetu“ izjava glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da Tužilaštvo više ne insistira na dostavljanju dokumenata koji se odnose na „Oluju“.

Štrbac je objasnio da za okončanje procesa hrvatskim generalima to više neće biti potrebno pa se i ne insistira na dostavi dokumenata.

Šef „Veritasa“ istakao je važnost dijela Bramercove izjave u kojoj on navodi da bi bilo dobro da se dilema o „topničkim dnevnicima“ razriješi do kraja „zbog same Hrvatske i hrvatskog naroda“.

„Ako oni koji vode današnju Hrvatsku zaista žele da ne dođe do još jednog šoka onda bi bilo dobro, što im je Bramerc poručio, da zbog sebe, budućnosti, suočavanja sa prošlošću na pravi način pribave te dokumenta i objelodane ih narodu“, rekao je Štrbac.

On je ocijenio da bi objelodanjivanje „topničkih dnevnika“ bilo dobro ako Hrvatska hoće i želi da se suoči sa svojom prošlošću i ako ne želi „drugostepenu krivičnu presudu koja će vjerovatno biti objavljena do kraja godine“ ne prihvati onako kao prvostepenu presudu od 15. aprila prošle godine „kada je došlo do uznemirenja i šoka cijele nacije“.

Štrbac je podsjetio i na raniju Bramercovu izjavu, kojom je takođe „šokirao naciju“, rekavši kako smatra da Hrvatska poslije presude hrvatskim generalima za „Oluju“ više neće proslavljati 5. avgust kao državni praznik, jer bi to bilo necivilizacijski.

„Vjerujem, a vjerujem da i Bramerc očekuje da će presuda biti potvrđena i bez `topničkih dnevnika` u dijelu udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio prisilno i trajno istjerivanje Srba, a neselektivno granatiranje prihvatio je prvostepeni sud pa nema razloga da to ne prihvati i drugostepeni sud“, rekao je Štrbac.

On je ocijenio da u prilog očekivanju da će prvostepena presuda hrvatskim generalima biti potvrđena, govori i činjenica da je sud odbacio inicijativu takozvane 12 prijatelja suda, odbačen je i podnesak same države Hrvatske, a glavni pretres pred drugostepenim vijećem zakazan je već za april.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je za hrvatski „t-portal“ da Tužilaštvo više ne insistira na dostavljanju dokumenata koji se odnose na hrvatsku akciju „Oluja“, što je dugo opterećivalo saradnju Hrvatske sa sudom, ali da taj problem može riješiti hrvatska vlada zbog vlastitih potreba.

Haški tribunal insistirao je na dostavljanju dokumenata o djelovanju hrvatske artiljerije u akciji „Oluja“ na području bivše Republike Srpske Krajine 1995. godine koji su bili potrebni u postupku koji se pred Tribunalom vodio protiv hrvatskih generala u akciji „Oluja“.

U aprilu prošle godine Tribunal izrekao je kaznu od 24 godine zatvora hrvatskom generalu Anti Gotovini i 18 godina zatvora Mladenu Markaču, proglasivši ih krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva sa područja Krajine u Hrvatskoj.

General Ivan Čermak oslobođen je po svih devet tačaka optužnice.

Akcija hrvatske vojske pod nazivom „Oluja“ počela u jutarnjim časovima 4. avgusta 1995. godine granatiranjem naseljenih područja severne Dalamcije, Korduna, Like i Banije.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: