Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zagonetna smrt Momčila Španovića u Krstinji

Datum objave: sreda, 2 maja, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

spanovic.jpg

To je po svemu strašan zločin, i kako je počinjen prema staroj osobi i prema načinu na koji je čovjek umoren, i simbolici koju je počinilac iza sebe ostavio. Došli smo samo sa jednim očekivanjem: da se utvrdi tko je to počinio i zašto – kazao je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac povodom ubojstva Momčila Španovića (75) iz Krstinje u Općini Vojnić.

– U ovom su kraju prije jedanaest godina na tri lokacije bile postavljene eksplozivne naprave, od kojih je stradalo petero ljudi iz redova domicilnog stanovništva i jedan policajac koji je došao na uviđaj. Svi oni danas su teški invalidi, ali bar nitko nije izgubio život. Posljedice za povratak u ovu sredinu bile su velike i negativne. Počinioci nisu nađeni, pa još očekujemo da ih policija otkrije, kao i počinioce ovog ubojstva. Za ono prvo sam siguran da ima nacionalni predznak, a da li ovaj zločin ima isti predznak, otkrit će istraga. Vjerujem da će policija kvalitetno napraviti svoj posao – dodao je Milorad Pupovac, koji je povodom ovog gnusnog zločina posjetio Krstinju i Općinu Vojnić, gdje su ga primili načelnici Vojnića Branko Eremić i Krnjaka Rade Kosanović.

Bili su tamo i efendija Azim Durmić, koji vodi Centar za pomoć starim osobama u Širokoj Rijeci, te brojni predstavnici srpske zajednice iz Karlovačke županije.

Momčilo Španović je ubijen, kako policija pretpostavlja, između 15. i 17. aprila, a njegovo tijelo pronađeno je u dvorištu obiteljske kuće. Živio je sam. Nije sudjelovao u Drugom svjetskom ratu ni u ratu devedesetih. Ubojstvo je bilo izrazito okrutno, što je potvrdila i obdukcija u karlovačkoj bolnici. Španovićeva kuća je bila sva ispreturana, a tijelo kasnije pokriveno jugoslavenskim dinarima, dok mu je na glavi bila partizanska kapa.

U vezi sa ubojstvom svašta se spekulira: od toga da je ubojica došao iz obližnje BiH odnosno Velike Kladuše, jer je u blizini Krstinje granični prijelaz Maljevac, preko toga da je pozadina zločina nacionalna i vjerska netrpeljivost, do toga da se radi o ubojstvu iz koristoljublja. Naime, Španović je bio žrtva krađe i prije nekoliko godina, kada mu je ukradeno više stotina kuna.

AUTOR: Milan Cimeša

 

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top