Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Zagonetna smrt Momčila Španovića u Krstinji

Datum objave: sreda, 2 maja, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

spanovic.jpg

To je po svemu strašan zločin, i kako je počinjen prema staroj osobi i prema načinu na koji je čovjek umoren, i simbolici koju je počinilac iza sebe ostavio. Došli smo samo sa jednim očekivanjem: da se utvrdi tko je to počinio i zašto – kazao je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac povodom ubojstva Momčila Španovića (75) iz Krstinje u Općini Vojnić.

– U ovom su kraju prije jedanaest godina na tri lokacije bile postavljene eksplozivne naprave, od kojih je stradalo petero ljudi iz redova domicilnog stanovništva i jedan policajac koji je došao na uviđaj. Svi oni danas su teški invalidi, ali bar nitko nije izgubio život. Posljedice za povratak u ovu sredinu bile su velike i negativne. Počinioci nisu nađeni, pa još očekujemo da ih policija otkrije, kao i počinioce ovog ubojstva. Za ono prvo sam siguran da ima nacionalni predznak, a da li ovaj zločin ima isti predznak, otkrit će istraga. Vjerujem da će policija kvalitetno napraviti svoj posao – dodao je Milorad Pupovac, koji je povodom ovog gnusnog zločina posjetio Krstinju i Općinu Vojnić, gdje su ga primili načelnici Vojnića Branko Eremić i Krnjaka Rade Kosanović.

Bili su tamo i efendija Azim Durmić, koji vodi Centar za pomoć starim osobama u Širokoj Rijeci, te brojni predstavnici srpske zajednice iz Karlovačke županije.

Momčilo Španović je ubijen, kako policija pretpostavlja, između 15. i 17. aprila, a njegovo tijelo pronađeno je u dvorištu obiteljske kuće. Živio je sam. Nije sudjelovao u Drugom svjetskom ratu ni u ratu devedesetih. Ubojstvo je bilo izrazito okrutno, što je potvrdila i obdukcija u karlovačkoj bolnici. Španovićeva kuća je bila sva ispreturana, a tijelo kasnije pokriveno jugoslavenskim dinarima, dok mu je na glavi bila partizanska kapa.

U vezi sa ubojstvom svašta se spekulira: od toga da je ubojica došao iz obližnje BiH odnosno Velike Kladuše, jer je u blizini Krstinje granični prijelaz Maljevac, preko toga da je pozadina zločina nacionalna i vjerska netrpeljivost, do toga da se radi o ubojstvu iz koristoljublja. Naime, Španović je bio žrtva krađe i prije nekoliko godina, kada mu je ukradeno više stotina kuna.

AUTOR: Milan Cimeša

 

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top