Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zadržali novac preživelih žrtava Holokausta

Savez jevrejskih opština, vek od osnivanja i Međunarodni dan sećanja na stradale, dočekao podeljen i van evropskih institucija.

Sa konferencije Saveza jevrejskih opština Foto Tanjug
Sa konferencije Saveza jevrejskih opština Foto Tanjug

Prvi put u svojoj istoriji, i to u godini kada obeležava vek od osnivanja, jevrejska zajednica u Srbiji neće učestvovati u radu Generalne skupštine Evropskog jevrejskog kongresa. Razlog za to je spor između dva rukovodstva Saveza jevrejskih opština, zbog čega je u toku postupak pred Apelacionim sudom.

O ovome su u sredu javnost obavestili novoizabrani, ali nepotvrđeni predsednik SJO Igor Ginzberg, kao i predsednici jevrejskih opština Beograd – Danilo Medić, Zemun – Nenad Fogel, i Kikinda – Nevena Knežević, dok je predsednik JO Priština Dobrica Prlinčević potpisao zajedničko saopštenje. U njemu se osuđuje ponašanje dosadašnjeg predsednika SJO Roberta Sabadoša i rabina Isaka Asiela. Na dušu im se stavlja nenamensko trošenje novca i razbijanje jevrejske zajednice. Ove četiri opštine, inače, obuhvataju 70 odsto ukupnog članstva.

Aleksandar Nećak
Aleksandar Nećak

Spor je nastao kada je, 1. jula prošle godine, na vanrednoj izbornoj skupštini smenjen Sabadoš jer nije „u skladu sa zakonom usmerio 950.000 evra koje je SJO dobio od države po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta“. Po rečima Aleksandra Nećaka, člana novoizabranog IO SJO, oko 500 Jevreja koji su preživeli Holokaust, od kojih oko 300 i dalje živi u Srbiji, dobilo je samo polovinu zakonom zagarantovane svote, a ostatak je uložen u investicioni fond.

– Kockali su se novcem iz državnog budžeta (49 miliona dinara, prim. aut.) da bi zaradili na kamatama. Kada smo to otkrili, novac je povučen iz investicionog fonda – kaže Nećak.

Sabadoš je podneo tužbu Višem sudu u Beogradu protiv četiri opštine koje su organizovale vanrednu skupštinu. Viši sud oglasio se nenadležnim, a sada se čeka odluka apelacije da bi Ministarstvo pravde dovršilo registraciju novog rukovodstva.

Nenad Fogel dodao je da su u izveštajima Nadzornog odbora, koji je imenovala država, utvrđene mnogobrojne nepravilnosti. Sabadošu se na dušu, pored ostalog, stavlja isplata dva i po miliona dinara privatnicima za organizaciju susreta „Limud kešet“, neisplaćivanje novca nekim opštinama, pokušaj gašenja JO Priština…

Avram Izrael, član IO SJO, najavio je niz događaja kojima će biti obeležen 27. januar, Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

TOPOVSKE ŠUPE

Bivše rukovodstvo JO Beograd založilo se za rušenje objekata Topovskih šupa na mestu gde je planiran šoping-mol, i postavljanje memorijalnog zidića, rekao je Danilo Medić. Sadašnja uprava insistira da oba objekta Topovskih šupa ostanu sačuvana, makar i izmeštena.

Autor: V. Crnjanski Spasojević

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: