fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZABRINUTOST ZBOG INICIJATIVE O PROGLAŠENjU STEPINCA ZA SVECA

Kardinal Koh i Tomislav Nikolić

Kardinal Koh i Tomislav Nikolić

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa papskim izaslanikom kardinalom Kurtom Kohom izrazio je zabrinutost da bi odluka o proglašenju Alojzija Stepinca za sveca narušila sve što je do sada urađeno na poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske.

Poželivši dobrodošlicu kardinalu Kohu, koji je predsjednik Papskog savjeta za promociju hrišćanskog jedinstva, Nikolić je istakao zahvalnost Vatikanu na stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

„Ta podrška znači mnogo za očuvanje države i naroda, kao i hrišćanskim korenima Kosova i Metohije, kao integralnog dela Srbije“, naglasio je Nikolić.

On je istakao da Srbija i Vatikan dijele slične stavove o izazovima sa kojima se suočava međunarodna zajednica, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Nikolić je izrazio bojazan povodom progona hrišćana, bez obzira na to da li su pravoslavci, katolici ili protestanti, te naglasio da eskalacija terorizma uperenog na hrišćanstvo iziskuje prevazilaženje razlika i uspostavljanje kontinuiranog dijaloga između pripadnika hrišćanskih zajednica.

Govoreći o inicijativi Rimokatoličke crkve da se kardinal Alojzije Stepinac proglasi za sveca, Nikolić je rekao da iskazuje iskreno poštovanje prema svim vjerskim zajednicama u Srbiji. „I zato Vas molim da kada brojite zrna u jednoj ruci, prebacite u drugu i prebrojite ponovo“, rekao je Nikolić.

Kardinal Koh je izrazio uvjerenje da bi posjeta pape Srbiji značajno doprinijela čvršćoj saradnji vjerskih zajednica i pomirenju naroda bivše Jugoslavije, te napomenuo da će o tome razgovarati i sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejem i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Koh je prenio Nikoliću pozdrave pape Franje, naglasivši njegovo zadovoljstvo povodom predstojeće zvanične posjete predsjednika Srbije Vatikanu u septembru ove godine.

On se saglasio sa Nikolićem da su meta terorista hrišćani i istakao neophodnost njihovog jedinstva i prevazilaženja razlika.

Koh je predložio da bude formiran stručni tim Rimokatoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, koji će istražiti sve istorijske činjenice i nastojati da se kroz dijalog uspostave saradnju i razumijevanje.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

PAPA FRANjO PREDLOŽIO SPC RAZGOVOR O STEPINCU …

Duško M. Petrović: Stepinac je briga Vatikana – Jadovno 1941.

mambertiju predat zvaničan stav o kanonizaciji stepinca

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: