fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zaboravite „Oluju“

Za Srbe koji drže da je svako spominjanje prošlosti besmisleno i štetno, iz Zagreba je stigla retko dobra i radosna vest

Ratko Dmitrović

Ratko Dmitrović


VEĆ sledeće godine, realno je, Hrvatski sabor usvojiće zakon po kojem će svako ko kaže da je oružani sukob u Hrvatskoj devedesetih bio građanski rat a „Oluja“ etničko čišćenje, završiti u zatvoru najmanje pet godina. Ma, to je neko zezanje? Nije. Neko neozbiljan glasno razmišlja? Ni to. Predlog je stigao od predsednika Županijskog suda u Zagrebu, Ivana Turudića, koji će, to je gotovo sigurno, u sledećoj vladi Hrvatske (parlamentarni izbori su krajem ove godine) sesti u fotelju ministra pravde, jer po svim istraživanjima te izbore dobiće HDZ, a Turudić je njihov igrač.
Istinita priča o karakteru rata u Hrvatskoj, o „Bljesku“ i „Oluji“, Medačkom džepu, zločinu u Sisku… privodi se kraju a da još nije ni uzela maha. Nikolić, Vučić, Dačić…moraće od početka iduće godine da zaborave na „Oluju“ i dobro pripaze da im se u priči o raspadu Jugoslavije ne omakne kvalifikacija „građanski rat u Hrvatskoj“. Verovatno neće završiti iza brave (mada Vukčević, Vekarić i Nataša Kandić nikad ne spavaju), ali će se u tom slučaju sigurno izvinjavati Kolindi Grabar i Tomislavu Karamarku. Znate ono: izvučeno je iz konteksta, nismo tako mislili.

Nijedna vlada u Beogradu u periodu od 2000. godine naovamo, nije službeno definisala rat započet nasilnim rastakanjem Titove Jugoslavije, tačnije nije stvari postavila na svoje mesto ustvrdivši da je početkom devedesetih u Jugoslaviji vođen klasičan građanski rat i da je taj rat izazvan nasilnom secesijom Slovenije i Hrvatske.

Zbog čega to ne sme da se kaže u Nemanjinoj 11? Zbog straha da će na taj način indirektno amnestirati Miloševića, šta god to moglo da znači, odnosno da će minirati tezu (postavljenu u Beogradu, odaslatu u svet, a otuda vraćenu kao optužba velikih zapadnih sila) da su Srbi na čelu s Miloševićem izazvali rat devedesetih, da su jedini krivci za taj rat, zločinci, i da stoga moraju da ispaštaju.

To je laž u koju se, izgleda, ne sme dirati, laž locirana u istu ravan s religijskim dogmama. Otuda ovo stalno, duboko službeno srpsko ćutanje. Sledeće godine to ćutanje dobiće zakonsku osnovu. Za one Srbe koji smatraju da je spominjanje prošlosti besmisleno, ovo iz Zagreba retko je dobra i radosna vest.

Šta je sledeće? Zahtev da se zatvorom kazni svako ko kaže da je Nezavisna Država Hrvatska bila genocidna tvorevina a Jasenovac tvornica smrti. Nemoguće! Jeste li sigurni?

Za kraj, da parafraziram jednu narodnu mudrost: Ko ne hrani svoju istinu, hraniće tuđu laž.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti: Ratko Dmitrović

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: