Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zabeleške jednog pokojnika ili zašto treba sve Srbe humanitarno iseliti iz Hrvatske

Datum objave: nedelja, 18 januara, 2015
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2015/Sasa_Jovicic.jpg

 JA SAM NAJPAMETNIJI

VUKOVAR, 17.01.2015 – Ne bih da palamudim, pardon, razbistrim memoriju. Ali ovom prilikom izuzetak: u jednom od poslednjih brojeva lista “Borovo” u julu 1997.g. – neposredno pred mirnu reintegraciju ovog područja, ali ne i većine ljudi, u Hrvatsku – palamudio sam o onome što se danas dešava. Odnosno, šta su Srbi tada mogli da očekuju u Hrvatskoj?! Nisam tada bio Nostradamus, ali ako neko, ne daj bože, zaviri, videće naslov “Ekonomsko i ljudsko iznurivanje” kao odgovor na postavljeno pitanje.

Eh, neka digne ruku ko se danas ne oseća ekonomski i ljudski iznureno u Hrvatskoj. Ali hrvatske povratničke vlasti su radile samo ono što su im predstavnici Srba u Vukovaru i dozvolili. A evo kako su dozvolili:

Prvo, Ja (sa velikim J) sam najpametniji i meni niko nije potreban. Zamislite da se 200.000 Srba u poslednjih 20 godina nije asimiliralo i tako uz prećutno odobrenje srpskih (doživotnih) predstavnika promenilo i veru i naciju!? Zamislite da postoji konkurencija sadašnjim političkim predstavnicima – onih ljudi koji se još uvek u Hrvatskoj nazivaju Srbima!? Pa to bi za mene bila katastrofa! Ovako je najsigurnije: što nas je manje – to bolje. Manje je znači i onih koji udaraju po ljudskoj sujeti.

I što sam Ja manji, to sam u svojim očima značajniji i veći. Rasparčaj, pa vladaj! Eh, šta ti je sujeta, ha!

Drugo, zašto bih Ja morao da dokazujem da sam išta pročitao? I hajd’ što pročitao. Veći je problem upamtiti nešto od toga, a kamoli da se dosetim da to negde i koristim. Kako mogu nešto da upamtim kad imam pet-šest poslova i funkcija koje obavljam, pa ne stignem? Pisanje je svakako najlakši posao koji je danas lako pronaći. Danas ionako svi nešto pišu, a niko ništa ne čita. I kad nešto napišeš, rizikuješ da postaneš slavan zbog šlajfne-dve skribomanluka. A pisati neki roman – e to je već besmislica i dangubljenje.

Lakše je da i ja odvojim 6000 evra i preko interneta da za deset dana završim ekonomski fakultet u čiju zgradu sam četiri puta ušao i tako postao diplomirani ekonomista – a šta drugo preostaje? Smela alternativa je na takav način postati pravnik, šta više, diplomirani pravnik. Jer ne mogu reći da sam veterinar, a nikada kravu u životu nisam video. Najveće moje dostignuće u prošlosti je da sam čuvao ovce i to vrlo uspešno. Ne mogu kupiti diplomu, pardon, završiti fakultet niti nekog stranog jezika, kad na našem znam samo da blejim.

Svi su, u stvari, poznati i uspešni ekonomisti i pravnici i to je danas in. I Ja sam in.

Izvinjavam se svima onima koji se u ovome nisu prepoznali. Samoljubivost i sujeta se u greškama ne prepoznaju.

Treće, koga danas briga što je Dostojevski (valjda nikoga ne vređam pominjući tako slavna – a nepoznata – imena) do odlaska na robiju svako malo u svojim pismima molio brata Mihajla za koju pinku pomoći da bi mogao da preživi. A posle robije čak i u svojoj 35-oj godini molio praktično za isto, s tom razlikom što je verovao da ako mu vlasti još i dozvole da javno piše i objavljuje, da će time i rešiti svoju egzistenciju. (Ma nije moguće da se to tada plaćalo? Vlasti danas dozvoljavaju da svako piše svašta, ionako to niko ne plaća, a još manje čita. Ko je danas još video da treba platiti nekoga ko nešto radi?).

To je bilo onda, a danas sam Ja najpametniji, jer meni nije potreban niko. Šta će mi, pobogu, konkurencija! Bitna je forma. Beati pauperes spiritu. Palamuđenje neasimiliranih pokojnika ionako treba ukinuti, a ostatak humanitarno iseliti. I ni u kom slučaju proterati ekonomskim pritiskom ili uskraćivanjem osnovnih ljudskih prava. Uostalom, da smo proterali baš sve Srbe iz Hrvatske, to bi ugrozilo ugled koji uživamo u svetu.

Piše: Saša Jovičić

 

Izvor: SRPSKI NARODNI FORUM

 

Vezane vijesti:

Hrvatska diskriminiše protjerane Srbe (VIDEO) – Jadovno 

HRVATSKA NA TEKOVINAMA NDH (1) – Jadovno 1941.

Stara hrvatska pesma – Jadovno 1941.

Hrvatska: Državni harač i na kuće proteranih – Jadovno 1941.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top