fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Za zločine nad srpskim civilima Frimelu godina i dva mjeseca

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je danas Marija Frimela na godinu i dva mjeseca zatvora za zločin nad civilima srpske nacionalnosti u sarajevskom naselju Hrasno, javlja Birn.

Kantonalni sud Sarajevo (Foto:novi.ba)
Kantonalni sud Sarajevo (Foto:novi.ba)

Prvostepenom presudom je Frimel, bivši komandant Odreda „Ivan Krndelj“ takozvane Armije BiH osuđen jer je zajedno sa drugim vojnicima privodio, hapsio i zlostavljao civile srpske nacionalnosti zbog njihove želje da napuste prostor koji je tada kontrolisala vojska kojoj je on pripadao.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić rekao je da su pripadnici ovog odreda iz podrumskih prostorija zapaljenog nebodera i iz Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ izveli civile srpske nacionalnosti, među kojima su bili Mladen Blagovčanin i Branko Toholj, i odveli ih u prostorije tržnog centra sadašnjeg predstavništva „Plive“.

On je dodao da su im nakon toga naredili da se raširenim rukama i nogama naslone na zid, a potom su ih udarali kundacima pušaka, nogama i rukama po tijelu.

Toholj je od udaraca odmah pao na pod, nakon čega su ga Frimel i još dva pripadnika Odreda nastavili udarati.

Ružić je istakao da su od siline zadobijenih udaraca pali na pod Zvonimir Božić i Veljko Petrović.

– Kada je od udaraca pao na pod Blagovčanin, Frimel mu je sjeo na grudi psujući i govoreći: „Može on još.“ Udarao ga je po rukama i glavi – rekao je Ružić.

Prema presudi, civili su kasnije predati takozvanoj Armiji BiH, koja ih je nezakonito zatvorila.

Ružić je istakao da je Sud nakon provedenih dokaza nesumnjivo utvrdio da je Frimel počinio zločin protiv civilnog stanovništa.

Vijeće je kao olakšavajuće okolnosti navelo Frimelovo držanje pred sudom, te da nije ranije osuđivan i da je otac dvoje djece.

Zbog toga je, kako je Ružić rekao, Frimelu izrečena kazna ispod zakonskog minimuma.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

U petak presuda Mariju Frimelu za zločine nad Srbima

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Ovo je smiješno. Poljaka sude zbog nekakvog ličnog obračuna sa komšijama, a tolike domaće muslimane koji su po zadatku vrhovnog komandira ubijali Srbe, a ne samo da su ih tukli, prolaze nekažnjeno. Ispada da je ovaj Poljak krivlji od Nasera Orića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: