Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Za zločin nad Srbima u Livnu ukupno 2,5 godine zatvora

Za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva u Livnu Sud BiH prvostepeno je osudio na ukupno dvije i po godine zatvora Muamera Jašarevića i Seada Velagića, dok je Zdenko Andabak oslobođen.

Zdanje Suda BiH u Sarajevu (Foto: www.sudbih.gov.ba)
Zdanje Suda BiH u Sarajevu
(Foto: www.sudbih.gov.ba)

Jašarević je osuđen na godinu i šest mjeseci za nečovječno postupanje prema dva zatvorenika i mučenje jednog, kao izvršilac i saizvršilac, dok je Velagić kao saizvršilac osuđen na godinu dana zatvora zbog nečovječnog postupanja prema dva zatvorenika u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”.

Sudsko vijeće utvrdilo je da su ova djela Jašarević i Velagić počinili kao pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Livno, prenosi Birn.

Vijeće nije našlo dokazanim da su Jašarević, Andabak i Velagić učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, da je počinjen na području Livna, niti da su učestvovali u nasilnom preseljenju srpskog stanovništva, nezakonitom zatvaranju i doprinošenju sistemu zlostavljanja.

Na osnovu toga, Jašarević i Andabak su po komandnoj odgovornosti, koju im je Tužilaštvo BiH stavljalo na teret, oslobođeni po 17 tačaka optužnice, kao i za pet za što su direktno optuženi. Velagić je oslobođen za dvije tačke optužnice kojima su mu na teret stavljena zlostavljanja dva zatvorenika.

Vijeće nije našlo dokazanim da su Andabak i Jašarević imali naredbodavnu ulogu i funkcije kako je Tužilaštvo BiH navelo u optužnici.

Prvostepenom presudom oslobođeni su troškova plaćanja postupka. Jašareviću i Velagiću su produžene mjere zabrane, a Andabaku ukinute.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Optužnica je teretila Andabaka, Jašarevića i Velagića za zatvaranje, mučenje i ubistvo srpskih civila u Livnu.

Andabak je bio komandant Vojne policije HVO-a za Operativnu zonu sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Optužnica je teretila Andabaka i druge da su u okviru širokog i sistematičnog napada Vojne policije HVO na srpsko civilno stanovništvo u Livnu, od aprila 1992. do jula 1993. godine, protivzakonito zatvarali i mučili civile u školi “Ivan Goran Kovačić”.

Sud BiH je 28. aprila 2015. godine potvrdio optužnicu koja Andabaka, Jašarevića i Velagića tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Pažin: Toliko su me tukli da sam svijest gubio osam puta

Suđenje za zločine nad Srbima u Livnu | Jadovno 1941.

Zatvoreni Srbi u Livnu skrivani od Crvenog krsta | Jadovno …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: