fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

‘Za našeg kolegu rekli ste da je srpski Ciganin. Da imate imalo srama, pokrili biste se po glavi’

Radili ste protiv interesa Hrvatske, uvijek ćete zatajiti Hrvatsku jer vi ste ostaci vremena – rekao je Culej Staziću. 

Nenad Stazić Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Nenad Stazić Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Stazić mu je uzvratio da je on govorio o zločinima NDH, a Culej ga optužuje da napada ono što predstavlja Hrvatsku

Ni naizgled bezazlena rasprava o promjeni naziva Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve porjamosa/holokausta u Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/samudaripen, koji se obilježava 2. avgusta, danas nije mogla proći bez novog sukoba o ustašama i partizanima.

– Usuglašeno je kako je pojam “samudaripen“ na romskom jeziku najbližu pojmu genocida, odnosno pojmu koji se može opisati kao stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu. Korištenje tačne terminologije jako je bitno s obzirom na specifičan položaj Roma s obzirom na njihovu rasprostranjenost u Europi i u svijetu.

U tom smislu pojam “samudaripen“ u svim njegovim varijantama razumljiv je Romima širom svijeta pa je i terminološki i jezički najbolje rješenje – objasnio je predstavnik romske manjine Veljko Kajtazi promjenu naziva.

Dodaje kako je predloženo i da se u nazivu tog dana koristi riječ genocid umjesto riječi holokaust, s obzirom na to da se holokaust upotrebljava kada je riječ o stradavanju Jevreja.

– Ne bih volio da ova rasprava ostane samo na tehničkoj izmjeni naziva. Mislim da se uvijek moramo sjetiti i stvarnih stradanja koje su ljudi pretrpjeli u Drugom svjetskom ratu, a romska zajednica svakako je bila nepoželjna u sklopu nacističkih i fašističkih režima i prostora koje su oni kontrolirali.

Pitanje diskriminacije, kojem je romska zajednica planski bila izložena, treba urediti u Republici Hrvatskoj, riješiti kao i u svakoj pravnoj državi – rekao je SDP-ov Joško Klisović. Replicirao mu je HDZ-ov Stevo Culej koji se osvrnuo na podatak o 17 hiljada žrtava Roma u Jasenovcu.

– Neosporna je činjenica da je Hrvatska u Drugome svjetskome ratu bila na strani kojom se baš i ne bismo trebali ponositi. Ali činjenica je i to da su sve te žrtve u Jasenovcu bile preuveličane i da bi trebale biti podređene stručnoj analizi istoričara, a ne potrebnim informacijama o broju ubijenih kojima su se koristili bivši totalitarni režimi. Podatak prema kojem je ubijeno 17.000 Roma, kada bi ušao u udžbenike hrvatske istorije, a koje financira naša domovina Hrvatska, bilo bi još jedno pljuvanje Hrvatskoj državi u lice – rekao je Culej, a odgovorio mu je SDP-ov Nenad Stazić objašnjenjem kako se inače ne zna, odnosno kako je nemoguće utvrditi tačan broj stradalih Roma u Drugom svjetskom ratu, a da se procjene kreću od 250 do 500 hiljada, pa čak i do milion.

– Zašto je tome tako? Tome je tako zbog toga što, naprimjer u NDH, kada su dovoženi Romi u koncentracioni logor Jasenovac, nisu popisivani ni imenom, ni prezimenom, ni nacionalnošću, nije bilo navedeno ni odakle dolaze. Jednostavno nisu tretirani kao pojedinci, a to je možda najgori oblik poniženja da te tretiraju kao stoku. Pa se reklo “došlo je dva stočna vagona Cigana“. Zato je nemoguće utvrditi broj. Koliko je Roma stradalo u NDH – isto imamo aproksimaciju 17 hiljada. Ovo je ujedno odgovor gospodinu Culeju koji je rekao da je pretjeran broj tih žrtava u Jasenovcu. Ne zna se, nemoguće je reći je li pretjeran ili nije pretjeran. Nemoguće je kada se nikakve evidencije nisu vodile – objasnio je Stazić dodavši kako se do stradanja Roma došlo jer su doneseni rasni zakoni koje je potpisao ministar nastave Mile Budak. On, naglašava, danas ima ulice širom Hrvatske.

– Ako postoji sinonim za laž, svaka laž imala je svoj smisao. Napad na sve ono što predstavlja Hrvatsku. Napad na istinu iz Domovinskog rata koju nam neki i dandanas pokušavaju prekrajati. Milu Budaka proglašavate potpisnikom rasnih zakona, što on nije bio, a ne spominjete njegovu kćer Grozdu koja je bila silovana. Radili ste protiv interesa Hrvatske, uvijek ćete zatajiti Hrvatsku jer vi ste ostaci vremena – rekao je Culej Staziću. Stazić mu je uzvratio da je on govorio o zločinima NDH, a Culej ga optužuje da napada ono što predstavlja Hrvatsku.

– Za mene ustaše ne predstavljaju Hrvatsku, za vas možda predstavljaju. Vi ste izvrijeđali našeg kolegu Kajtazija za kojeg ste rekli da je srpski Ciganin. Da imate imalo srama, pokrili biste se po glavi. Pavelić, Budak sve je to isto. Sve je to ista žgadija – smatra Stazić.

Izvor: Večernji List

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: