Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Za MUP Srpske Ganić i ostali ostaju i dalje osumnjičeni!

mup_rs_logo.jpg

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzeće sve mjere da se nastavi istraga u predmetu „Dobrovoljačka“, jer Ejup Ganić i ostali članovi vojnog i političkog muslimanskog vrha za MUP Srpske i dalje ostaju osumnjičeni, izjavio je koordinator Tima MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina Simo Tuševljak.

Tuševljak je najavio da će MUP tražiti od Tužilaštva BiH sve prevode dokaznog materijala na engleski jezik koji su dostavljeni tužiocu Džudu Romanu, na osnovu čega će se vidjeti da li je predmetni tužilac zaista raspolagao svim dokazima.

On je dodao da je Tužilaštvo raspolagalo svim naredbama koje su izdate 2. i 3. maja u presretnutim radio-vezama i da su svi izvještaji, kasete i kompakt-diskovi morali biti prevedeni na engleski jezik, jer Romano ne poznaje srpski jezik.

„Evidentno je da tužilac bježi od 2. maja, jer je u Domu JNA ubijen portir koji je bio Bošnjak, dok je vojnik koji je čuvao Dom i jedini bio u uniformi JNA ranjen nakon zarobljavanja, što pokazuje da nije bilo napadnuto Predsjedništvo BiH i nije bilo državnog udara“, rekao je Tuševljak sinoć za Radio-televiziju RS.

On je naglasio da MUP Srpske još nije dobio odluku postupajućeg tužioca, kao ni porodice nastradalih, iako je javnost obaviještena. „O obustavljanju istrage prvo se obavijeste porodice žrtava, jer oni u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku imaju pravo da upute prigovor Tužilaštvu, kao što to ima podnosilac izvještaja. Očigledno je bitnije bilo da se obavijesti javnost, nego žrtve“, konstatovao je Tuševljak.

Rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske Staša Košarac kaže da nakon ovakve odluke Tužilaštva BiH, energiju treba usmjeriti ka sistemskom rješavanju problema kroz analizu važećih propisa i mobilisanju svih resurse kako bi se došlo do novih zakonskih rješenja koja će omogućavati institucijama Srpske i zemalja u okruženju da procesuiraju izvršioce zločina nad Srbima u BiH.

„U ovom slučaju nije riječ o tome da nije bilo dovoljno dokaza, nego da u Sarajevu postoje strahovi, jer bi istraga utvrdila drugačiji karakter rata u BiH, ko je zagovarao rat i šta su bili ciljevi muslimanske političke elite“, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, jasno je da je u Tužilaštvu BiH prisutna dominacija dijela međunarodne zajednice i da ona ima dobru komunikaciju sa bošnjačkom političkom elitom koja je u funkciji istine koja nije prihvaćena od sva tri naroda u BiH.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: