fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Za izbeglice 2.000 kuća

Konferencija o regionalnom stambenom programu zbrinjavanja prognanih iz hrvatske i bih tokom ratova od 1991. do 1995.

Krov nad glavom u Srbiji, ove godine, dobiće 2.000 porodica prognanih iz Hrvatske i BiH u ratovima od 1991. do 1995. godine. U nove domove useliće se zahvaljujući Regionalnom stambenom programu zbrinjavanja, koji se zajednički sprovodi u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Srbiji i cilj mu je da do 2020. zbrine najveći broj izbeglica koje su u ratu ostale bez svojih kuća a i dalje nisu rešile stambene probleme.

Novac za izgradnju kuća i stanova, kupovinu seoskih domaćinstava, montažnih kuća i paketa građevinskog materijala obezbeđen je na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji 2011. godine, a najveći pojedinačni donator je Evropska unija, sa 230 miliona evra. Slede SAD sa 15 miliona, Nemačka sa šest, Norveška sa pet i po, Švajcarska i Italija sa po pet… Na trodnevnoj konferenciji u Novom Sadu, posvećenoj rezultatima programa, rečeno je da je, kroz 22 projekta, do sada u četiri zemlje odobreno 155 miliona evra. Od toga je Srbiji pripalo 87 miliona evra bespovratnih sredstava. U Srbiji je do sada obezbeđeno 5.200 stambenih rešenja.

– Ušli smo u veoma značajnu fazu projekta, jer svakog dana od 10 do 12 porodica dobije krov nad glavom – rekao je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije. – Očekujemo dva nova potprojekta, sa nekoliko dodatnih desetina miliona evra, što bi omogućilo da još više ljudi bude zbrinuto. Pored 4.000 porodica čije potrebe za stambenim zbrinjavanjem su ranije potvrđene, početkom ove godine ustanovili smo dodatnih 8.000 ugroženih porodica koje ispunjavaju sve uslove da dobiju dom.

Cucić je najavio da će ove godine biti izgrađeni stanovi u Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i u još 27 opština i gradova, dok seoska domaćinstva kupuju na teritoriji više od stotinu lokalnih samouprava.

OVČA I KAMENDIN

Kroz Regionalni projekat stambenog zbrinjavanja do januara ove godine u Srbiji je dodeljeno 406 seoskih i 64 montažne kuće, kao i 282 paketa građevinskog materijala. Veliki stambeni kompleksi izgrađeni su u naseljima Ovča i Kamendin u Beogradu, a sledi gradnja 120 stanova u Kruševcu, Paraćinu, Sremskoj Mitrovici, Prokuplju i Vršcu.

Autor: I. MIĆEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Izbjeglice iz BiH i Hrvatske mogu da se prijave za stanove u …

Ispovest izbeglice iz Hrvatske: Posle bekstva sa ognjišta, kao …

Gdje su i kako žive srpske izbjeglice? | Jadovno 1941.

Krajišnici u Krnjači: Rane duboke, nada jedva tinja – Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: