Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZA JEDINSTVEN GLAS PORODICA POGINULIH I RVI

Sastanak_odbora_porodica_poginulih_boraca_odrzan_u_Bijeljini.jpg
Sastanak Odbora porodica poginulih boraca
održan u Bijeljini

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić izjavio je danas da samo odbori porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u okviru ove organizacije imaju reprezentativni status za cijelu Srpsku i da to treba afirmisati u javnosti.

Nakon sastanka Odbora porodica poginulih boraca koji je održan u Bijeljini Savčić je rekao novinarima da među sadašnjih dvadesetak udruženja od javnog interesa za Republiku Srpsku niko, osim BORS-a, ne ispunjava uslove za taj status.

„Osim BORS-a, niko od tih udruženja nema potrebnu teritorijalnu zastupljenost u svim opštinama Republike Srpske i želim da se u ovoj važnoj oblasti afirmiše BORS i rad naših odbora porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida“, zaključio je Savčić.

Predsjednik Odbora porodica poginulih boraca BORS-a Zoran Vidić rekao je nakon prvog radnog sastanka da je prioritetno stambeno zbrinjavanje, odnosno isplata za još 321 porodicu iz ove kategorije u 31 opštini koje imaju pravo na novčanu naknadu po uredbi Vlade iz 2007. godine.

Vidić je najavio i da će BORS zatražiti izmjenu zakona kako bi obezbijedio isključivu nadležnost za davanje prijedloga predsjedniku Republike pri dodjeli posmrtnih odlikovanja borcima, za koja je od 2007. godine uvedena novčana nadoknada.

Prema njegovim riječima, svi poginuli srpski borci trebaju biti posmrtno odlikovani jer su svi poginuli za jedno, za Republiku Srpsku.

U ime Sarajevsko-romanijske regije Slavica Popić Hart predložila je na sastanku da se od Vlade zatraži izdvajanje više novca za brži završetak rekonstrukcije Vojničkog spomen-groblja Mali zejtinlik na Sokocu.

Ona je rekla novinarima da Vlada za obnavljanje ovog groblja sada izdvaja 50.000 KM godišnje, a od 2011. godine do sada obnovljeno je oko 300 grobnica.

Prema riječima Hartove, usljed planinske klime i vremenskih nepogoda posljednjih godina popucale su kamene ploče i dio bijelih krstova, a procijenjeno je da za potpunu rekonstrukciju Vojničkog spomen-groblja na Sokocu treba 750.000 KM.

Ona je podsjetila da je ovo groblje formirano 1996. godine, nakon otadžbinskog rata, kada su sarajevski Srbi u egzodusu napustili ognjišta i sa sobom na sigurnu srpsku zemlju ponijeli i svoje mrtve.

Prosječna starost 957 srpskih boraca koji počivaju na Malom zejtinliku je 24 godine, među njima je 120 sinova jedinaca, šest porodica ima tri sahranjena člana u ovom groblju, a 62 porodice po dva sahranjena člana.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

MITROVDANSKE OFANZIVE SIMBOL POBJEDE – Jadovno 1941.

POLOŽENI VIJENCI ZA POGINULE  – Jadovno 1941.

U TOKU SANACIJA 95 GROBNIH MJESTA – Jadovno 1941.

PARASTOS ZA POGINULE I UMRLE BORCE – Jadovno 1941.

DOČEKAN ČASNI KRST IZ JERUSALIMA – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: