Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZA DEVET MJESECI 111 EKSHUMACIJA

njegovic drndak jovan photography

SARAJEVO, 10. OKTOBRA /SRNA/ – Tužilaštvo BiH i Posebno odjeljenje za ratne zločine za devet mjeseci ove godine izvršili su ekshumacije na 111 lokacija širom BiH.

Iz ove institucije je saopšteno da je Tužilaštvo BiH od 1. januara, od kada provodi sve radnje na izvršenju naredbi Suda BiH za ekshumaciju i identifikaciju žrtava krivičnih djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim humanitarnim pravom, pa do danas prema Sudu BiH uputilo više od 111 prijedloga za izdavanje naredbi za provođenje ekshumacija, a zatim po dobijenim naredbama Suda, izvršilo ekshumacije na 111 lokacija širom BiH.

„Tužilaštvo BiH je u istom periodu dalo više od 95 saglasnosti Institutu za nestala lica BiH za vršenje probnih kopanja na lokacijama gdje postoje saznanja da se nalaze posmrtni ostaci žrtava ratnih zločina“, navodi se u saopštenju povodom medijskih kritika Tužilaštva BiH zbog dinamike izvršenja procesa ekshumacija i identifikacija žrtava ratnih zločina.

U saopštenju se naglašava da građani i javnost trebaju znati da dinamika procesa ekshumacija, koje provodi Tužilaštvo BiH, direktno zavisi od niza objektivnih okolnosti, kao što su raspoloživost službenika koji učestvuju u procesu kao i raspoloživosti finansijskih sredstava.

„Dinamika i brzina zakazivanja termina ekshumacija direktno zavise o dostupnosti većeg broja službenih lica u toku određenog dana na jednoj lokaciji, te zbog zauzetosti nekih od učesnika nastaju poteškoće i prolongiranja datuma ekshumacije“, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da je naročito evidentan problem u vezi sa nedostatkom stručnih lica, vještaka sudske medicine-patologa, kojih u cijeloj BiH ima tek nekoliko.

„Poteškoće predstavljaju i nedovoljna kadrovska i materijalno-tehnička opremljenost agencija i institucija koje učestvuju o ovim procesima za izvršenje terenskih poslova, kao i ograničen broj ovlaštenih službenih lica, nedostatak vozila, specijalizovane mehanizacije, kao i opreme za obavljanje navedenih poslova“, navodi se u saopštenju.

I zbog vremenskih uslova procese ekshumacija nije moguće vršiti tokom cijele godine, naročito u zimskim mjesecima.

Sredstva za izvršenje ekshumacija nisu bila operativna do 6. oktobra, te Tužilaštvu BiH do tog dana nije bila doznačena nijedna KM, dok Tužilaštvo BiH, na osnovu neizmirenih obaveza za izvršene ekshumacije, prema subjektima koji su učestvovali u navedenim aktivnostima, duguje više od 220 000 KM.

„Sve navedene činjenice usporavaju proces izvršenja naredbi za ekshumacije i identifikacije. Bitno je istaći i da Tužilaštvo BiH nastoji ažurno i blagovremeno postupati u navedenim procesima, tako da su svi pristigli prijedlozi za ekshumacije dati u proceduru“, konstatuje se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH i Posebni odsjek za ratne zločine ocjenjuju da su za devet mjeseci ove godine postigli značajne rezultate u procesu traženja nestalih lica i proveli veliki broj ekshumacija na lokacijama širom BiH.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: