fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Vukovar: Sećanje na ubijenu srpsku decu i civile

16. novembra navršilo se trideset i dvije godine od stravičnog zločina nad srpskim civilima u Vukovaru. U jednom danu je masakrirano 24 civila, od čega devet žena i četvoro dece.
Foto: Arhiva

Prema podacima dokumentacionog centra Veritas, na području Vukovara je za vreme rata ubijeno najmanje 135 civila srpske nacionalnosti.

Samo u periodu od 1. do 18. novembra 1991. hrvatska vojska je masakrirala 52 srpska civila. Najmasovniji zločin dogodio se 16. novembra 1991.

Nažalost, mediji u Hrvatskoj godinama prećutkuju i zataškavaju ove stravične zločine.

Glavni razlog zašto Hrvati prikrivaju ovaj masakr, leži u činjenici da bi se otvaranjem tog problema doveo u pitanje mit koji su Tuđman i hrvatska elita konstruisali kada je reč o Vukovaru. Javnim diskursom o srpskim žrtvama otkrilo bi se da u Vukovaru nije bilo reči ni o kakvoj „velikosrpskoj agresiji“ već građanskom sukobu između dve zavađene strane.

Takođe, postalo bi sasvim jasno da hrvatski vojnici nisu samo „hrabri branitelji“ kako ih hrvatska elita predstavlja, već da među njima ima i ratnih zločinaca koji su ubijali decu, žene i starce.

Tog 16. novembra pripadnici Zbora Narodne Garde na svirep način su upali u porodičnu kuću u ulici Nikole Demonje 72 i masakrirali celu porodicu Čečavac: oca Miroslava (25), majku Slađanu (20) i sina Gorana koji je imao samo godinu dana. Sa njima u kući su ubijene i njihove komšije koje su se kod njih privremeno sakrile. To su Ana Novaković (41), Ilinka Milošević (32) i njen desetogodišnji sin Branimir Milošević. Svi su ubijeni vatrenim oružjem.

Goran Čečevac ubijen je u Vukovaru od hrvatskih ekstremista
Goran Čečevac ubijen je u Vukovaru
od hrvatskih ekstremista

U istoj ulici samo dve kuće pored, hrvatski vojnici su masakrirali četvoročlanu porodicu Pavlović i još četiri civila srpske nacionalnosti koji su se ovde zatekli. Ubijeni su Pavlović Nada (36), njen sin Zoran (17), ćerka Zorica (15) i Nadina majka Miholjka (66). Zajedno sa njima stradali su Pavić Radoslav (1966), Pavić Savka (1929), Sredojević Milan (1954), Tošković Teodor (1950), Trajković Velimir (1930) i Travaš Milan (1944).

Krvavi pir hrvatskih vojnika preživela je samo Milena Trajković koja je tom prilikom ranjena.

Tokom hrvatske agresije na Vukovar, ubijena je i Hrvatica Ana Lukić – Maljevac, koja je bila udata za Srbina. Zbog opasnosti koja je vrebala, njen suprug i sinovi su nešto ranije izbegli u Srbiju dok je ona ostala u Vukovaru da čuva kuću. Hrvatski vojnici su joj nekoliko puta upadali u kuću, vređali je i pretili joj. Jednog dana, pijani hrvatski vojnici iz Đakova su opljačkali svu ušteđevinu i dragocenosti porodice Lukić a Anu su silovali. Nakon par dana, hrvatski vojnici su je streljali zajedno sa Vidom Jakovljević na železničkoj stanici. Nisu joj mogli oprostiti to što je bila udata za Srbina.

Tog dana u Vukovaru su ubijeni i Milena i Ratko Inić.

Za ove zločine do danas niko nije procesuiran a hrvatske vlasti u Vukovaru godinama odbijaju da podignu spomenik srpskim civilima koji su ubijeni u Vukovaru za vreme rata.

Veritas – spisak srpskih žrtava na području Hrvatske
Vikipedija – ubistva Srba u Vukovaru

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Tragedija u Vukovaru počela srpskim žrtvama

Vukovar grad nespokoja | Jadovno 1941.

Denis Bojić: Vukovarski bluz (VIDEO) | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: