fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Vukovar: I zvanično ukinuli ćirilicu

Članovi Gradskog veća Vukovara doneli su većinom glasova odluku da promene Statut grada, i time ukinu mogućnost postavljanja ćiriličnih natpisa na javnim institucijama

Jedno od ranijih lomljenja ćiriličnih tabli

Jedno od ranijih lomljenja ćiriličnih tabli

VUKOVAR – Vukovarsko Gradsko veće izglasalo je danas izmene gradskog Statuta prema kojima nisu predviđene dvojezične table, odnosno ćirilično pismo, na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru.

Da ćirilice do daljeg neće biti na natpisima u Vukovaru odlučile su stranke s hrvatskim predznakom u Veću, koje su većinom glasova usvojile izmene i dopune gradskog Statuta prema predlogu gradonačelnika Ivana Penave (HDZ), prenose hrvatski mediji.

Za izmene je glasalo deset poslanika vladajuće gradske koalicije HDZ-HKS, uz podšku predstavnice HDSSB-a Slavice Jelinić koja je osigurala presudni glas za prihvatanje izmena Statuta, a protiv ili suzdržano bilo je deset poslanika iz redova SDP-a, SDSS-a, HNS-a i SNS-a.

Izmenama Statuta su usvojene dve odluke – Statutarna odluka o izmenama i dopunama Statuta, te Statutarna odluka o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na podrčju Grada Vukovara, kojom bi se postupno osiguravala individualna prava građana srpske nacionalnosti u Vukovaru.

Izmenama Statuta trebalo bi da se ispoštuje prošlogodišnja odluka Ustavnog suda da vukovarsko Gradsko veće u roku od godinu dana reši pitanje dvojezičnosti u tom gradu.

Naime, Ustavni sud je 11. avgusta 2014. obavezao vukovarsko Gradsko veće da u roku godine dana, prema delu Zakona o upotrerbi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Statutom grada propiše i uredi, za celo područje, odnosno za pojedini deo ili pojedine delove područja Grada Vukovara, individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu uporabu svog jezika i pisma.

Današnja rasprava o izmenama gradskog Statuta obeležena je sukobima oko prava srpske manjine.

U raspravi su dominirali suprostavljeni stravovi predlagača izmena Statuta, Penave, i predstavnika opozicionih stranaka (SDSS, SDP, HNS i SNS), koji su bile protiv predloženih izmena.

Opozicija smatra da predložene izmene Statuta ne garantuju veća prava pripadnicima srpske nacionalne manjine od onih koja su im garantovana aktuelnim Statutom iz 2009. godine, prenosi agencija Hina.

Penava tvrdi da predlog izmena „maksimalno moguće prati odluku Ustavnog suda“, uz poruku da je izmena Statuta nametnuta i „kao vrući krompir“ prebačena Vukovaru iz Zagreba.

„Nigde u Statutu ne piše da je uvedena ravnopravna upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru“, zamerio je Dejan Drakulić u ime Kluba poslanika SDSS.

Goran Bošnjak iz SDP-a je, pak, zamerio predlagaču da se stavlja u poziciju zakonodavca i da se „poigrava“ s pravima nacionalnih manjina u Vukovaru.

„I ono malo prava što ste predvideli ograničavate, pa tako pravo da građani srpske nacionalosti mogu gradske akte dobiti na ćiriličnom pismu sužavate tako što propisujete da to mogu dobiti nakon pisanog zahteva“, kazao je Bošnjak.

Izmjenama Statuta je Srbima omogućeno izvođenje nacionalne himne u svečanim prilikama, nakon što se izvede himna Hrvatske, kao i službena korespondencija na ćirilici, ali pri tome za svaki dokument moraju podneti zahtev, uz plaćanje takse od 20 kuna.

Odučeno je da će Gradsko veće jednom godišnje, u oktobru, raspravljati o dostignutom stepenu razumijevanja, solidarnosti…i dijaloga među građanima Vukovara, te da u skladu sa zaključcima donosi odluku o mogućnosti, odnosno potrebi proširivanja obima osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru novim pravima.

Ustavni sud je, inače, neustavnim proglasio referendumsko pitanje prema kojem bi građani odlučili da li su za to da se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propiše da pravo na ravnopravnu službenu upotrebu svoga jezika i pisma manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovine, umesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

NASTAVLjA SE DISKRIMINACIJA SRBA I ROMA – Jadovno …

Zapad voli da Balkan uvek bude na ivici rata – Jadovno 1941.

Istorijsko ponavljanje: Počne sa ćirilicom, završi se …

Stara hrvatska pesma – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: