Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vukosavljević: Važno da tema jezika bude prisutna u javnosti

Datum objave: nedelja, 12 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Ministar kulture Vladan Vukosavljević kaže da Predlog za izmenu zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma ne favorizuju ćirilicno pismo već samo traži dosledno sprovođenje zakona

Foto Arhiva VN
Foto Arhiva VN

Ministar kulture Vladan Vukosavljević kaže da Predlog za izmenu zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma ne favorizuju ćirilicno pismo već samo traži dosledno sprovođenje zakona i rekao da očekuje da to rešenje uskoro bude pred Vladom i poslanica.

Povodom polemika koje su zakosnke izmene izazvale u javnosti, ministar za RTS kaže da je važno da tema jezika bude prisutna u javnosti i da se suprotstavljaju mišljenja, da se iz svih uglova sagleda jedna tematika koja izaziva ili može izazivati kontroverze.

“Ja sam zadovoljan što je to došlo u žižu pažnje javnosti i mislim da će iz toga proisteći dobre posledice”, rekao je Vukosavljević koji je precizirao da se ne radi o novom Zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisma, već o izmenama i dopunama, kao i da će prethoditi i javna rasprava.

Upitan zašto se sada govori i o kaznenim merama, umesto samo o merama ohrabrenja kao i ranije, Vukosavljević kaže da su kazne propisane zakonom, ali i da one nisu glavno pitanje.

“Važno je da se istakne da, kada je reč o tim zamerkama, prenebregava se jedna vrlo važna činjenica – postojećim zakonom o jeziku i pismu predviđene su takve iste kaznene odredbe za nepoštovanje zakona koji se tiču upotrebe jezika nacionalnih manjina. Prema tome, ako ćemo da sprovodimo zakon dosledno, onda ono što važi za jezike nacionalnih manjina, treba da važi i za srpski jezik i ćiriličko pismo”, rekao je Vukosavljević.

Na pitanje da li se ovim zakonom favorizuje cirilica u odnosu na latinicu, odnosno da li je u skladu sa zakonom da na ulicama budu i cirilica i latinicu istovremeno, ministar kaže – “Apsolutno je u redu”.

Na pitanje da li to znači da mogu oba pisma, potvrdno odgoovara i kaže: “Nisam sasvim siguran da je glagol favorizovati prava rec, jer ovo nije novi zakon, ovo su samo izmene i dopune i situacija je sasvim normalna da se zakon upodobi sa ustavnim okvirima”.

Kada će u formalnu proceduru ući ove izmene, Vukosavljević kaže da to zavisi od Vlade i skupštine, a očekuje da će uskoro biti i pred Vladom i poslanicima.

Kada je reč o medijskoj strategiji, ministar ističe da radna grupa za izradu te strategije radi po planu i programu.

“Treba sa razumnim optimizmom očekivati da će tekst medijske strategije biti okončan do decembra, odnosno do kraja ove godine”, kaže ministar za RTS.

On objašnjava da “teoretski gledano” radna grupa može da sačini novi tekst, što je dopušteno, ali da je “teško poverovati da će to biti baš tako”, jer je prethodna radna grupa uradila značajan posao.

“Ja ne bih prejudicirao, u svom kapacitetu nova radna grupa može da napiše potpuno novi tekst, ali verujem da će već jedan solidan deo teksta biti uključen, po prirodi okolnosti, jer se razmatraju opšte odredbe, nema nekih inovacija. Naravno, ima i neophodnosti da se unesu promene”, kazao je Vukosavljević.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Srpski jezik potpun tek sa ćirilicom

Ili ćirilica ili kazna milion dinara

Gdje je tradicija tu je i ćirilica
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top