Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

‘Vučiću smo poručili da prava Srba u Hrvatskoj štiti Ivan Pernar, a ne Milorad Pupovac’

Pupovac je postao kao Tito i nikako da ode, kaže Nenad Abramović

Beograd: Skup predstavnika udruženja krajiških Srba u Velikom Mokrom Lugu
Beograd: Skup predstavnika udruženja krajiških Srba u Velikom Mokrom Lugu Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

Već trideset godina jedni te isti ljudi, koje podržava budžet Republike Hrvatske, prave se da predstavljaju srpsku populaciju, a rade za lični interes. Ne čine ništa i naši su problemi, kao i predstavnici, sve ovo vrijeme isti.

I sad je toga dosta.

Treba tražiti alternativu jer su dosadašnji rezultati rada Milorada Pupovca i Srpskog narodnog vijeća poražavajući. Iako je njegov politički mentor odavno umro, Pupovac je postao kao Tito i nikako da ode. On ne rješava naše probleme, već stvara nove između Srba i Hrvata u Hrvatskoj. Jaz se samo produbljuje. I to mora prestati. Pupovčev pješčani sat jednostavno je iscurio. Istina je da mi kao manjina moramo biti bliski vlasti u Hrvatskoj, ali zar nije žalosno da naše interese više štiti Ivan Pernar nego Milorad Pupovac? – u restoranu hotela u beogradskom naselju Voždovac izgovara nam Nenad Abramović, ni dvadeset i četiri sata nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjet pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

Vrijeme je isteklo

Abramović je Srbin iz okolice Siska. U Beogradu živi od 1995. godine. Predsjednik je Upravnog odbora Koordinacije udruženja izbjeglih i raseljenih u Republici Srbiji.

Krovna je to organizacija koja okuplja 48 udruženja i brine o gotovo 300 hiljada duša, ponajviše Srba koji su u ratu iz Hrvatske otišli u Srbiju. I u njihovo ime Nenad Abramović govori.

Dolazak predsjednika Srbije u ponedjeljak u Zagreb pokušat će, kaže nam Abramović, “iskoristiti” kako bi se Vučić kod Grabar-Kitarović zauzeo za rješavanje njihovih problema, o čemu namjerava govoriti na konferenciji za medije koja bi se danas trebala održati u Beogradu, a na kojoj bi sa Srbima iz Hrvatske trebao biti i predsjednik Aleksandar Vučić. Barem je tako najavljeno, odnosno tome se koordinacija nada.

Beograd: Skup predstavnika udruženja krajiških Srba u Velikom Mokrom Lugu
Beograd: Skup predstavnika udruženja krajiških Srba u Velikom Mokrom Lugu Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

– Prošlost je bila teška, ali pomirenje se mora dogoditi jer obje države propadaju. Pomirenje najviše želimo mi Srbi iz Hrvatske. I zato nam kao sugovornici s jedne i druge strane trebaju neki mladi ljudi, neopterećeni prošlošću i devedesetima, da u konačnici ne bi i Hrvatska i Srbija ostale prazne. Treba pospremiti sve ono što nije valjalo, sve to mora u prošlost. A za zločine počinjene i s jedne i druge strane krivci trebaju odgovarati. Vrijeme je isteklo, a ništa nije napravljeno – kaže Abramović.

O problemima Srba iz Hrvatske koje bi predsjednik Vučić trebao prenijeti predsjednici Grabar-Kitarović Abramović je u srijedu u Velikom Mokrom Lugu, naselju u beogradskoj općini Zvezdara, razgovarao s predstavnicima nekolicine udruženja “hrvatskih Srba” pa je tu bilo predstavnika Srba iz zapadne Slavonije, Obrovca, zatim Udruge Egzodus ‘90., Udruženja književnika, pa i Udruženja boraca i poštovalaca 7. banijske divizije…

– Antifašizam će, valjda, biti prvo oko čega ćemo se dogovoriti. Problemi koje spominjem, a koje nam sve ove godine Milorad Pupovac nije riješio odnose se na nestale, neisplaćene penzije, stanarska prava, oduzimanje imovine, neriješeno pitanje dinarske štednje koju smo imali u Jugobanci… Tražimo i da imamo pravo na dvojno državljanstvo, a ne da kod prelazaka granice jedne dokumente vadimo, a druge skrivamo. U interesu pomirenja primjena je Bečkog sporazuma o sukcesiji kojim nam se trebaju vratiti sva prava koja smo imali 31. 12. 1990. godine. Za nas su sporni i Zakon o braniteljima, koji ide na štetu prvenstveno mladih, Zakon o privatnoj imovini i Zakon o poljoprivrednom zemljištu te porez na nekretnine koji se najavljuje. Sve su to propisi koje je donijela i donosi Plenkovićeva Vlada, koju Milorad Pupovac podržava jer je dobio obećanje da će sela u kojima žive Srbi dobiti struju. A svjedoci smo da puno sela struje nema, da se događaju napadi na staračka domaćinstva, da su mnogi krajevi pusti…

Upravo u tome mi ovdje vidimo najveći loš odnos Pupovca prema srpskom narodu i zajednici. Ali on se ne želi maknuti. Znamo i mi da je prostor u Gajevoj ulici u Zagrebu jako lijep. I skup – ironično će Abramović.

Na pitanje tko su ti mladi ljudi koji bi, po mišljenju udruženja koje predstavlja, trebali ubuduće predstavljati Srbe u hrvatskom parlamentu, Abramović odgovara da budućnost vidi u Jovici Radmanoviću, Marini Lavrnjić, Srđanu Milakoviću, Siniši Ljubojeviću…

Riječ je o političkim oponentima Milorada Pupovca koji su mahom izašli iz Samostalne demokratske srpske stranke i osnovali Demokratski savez Srba, prethodno na izbore 2015. izašavši s nezavisnom listom.

Ljubojević je tada Večernjem listu kazao da se ne radi o “antipupovčevom pokretu”, već o neslaganju s njegovom “instrumentalizacijom rada SDSS-a, koji svoj politički rad svodi na korištenje sredstava svake vlade RH u svrhu namirivanja srpske političke elite, a ne rješavanja nabujalih problema srpske zajednice u Hrvatskoj”.

Siniša Ljubojević s Miloradom Pupovcem se potkraj prošle godine “zakvačio” i oko Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, što su s pozornošću pratili i Srbi iz Hrvatske koji sada žive u Srbiji.

Ako je suditi po novinskim napisima, te su trzavice započele 2016. godine, nekako u vrijeme kada se SKD Prosvjeta, kojoj je na čelu (bio) Siniša Ljubojević, uspjela uknjižiti na nekih pet tisuća kvadratnih metara – imovinu koju su nekoć imali u Ulici Petra Preradovića u samom centru Zagreba.

Tu SKD Prosvjeta ima dvije zgrade, vrijedne najmanje 50 miliona kuna. Nedugo nakon što je društvo od države dobilo povrat imovine trebala se održati izvanredna izborna skupština društva, što se naposljetku zbog nedostatka kvoruma nije dogodilo. Ljubojević je tvrdio kako je Pupovac manipulirao delegatima, objasnivši da kvoruma nije bilo jer je dio njih odveo u prostorije Srpskog narodnog vijeća umjesto u prostorije Prosvjete.

– Jedina razumna pretpostavka o kojoj vas želim izvijestiti jest ta da Pupovac na ovaj način nastoji onemogućiti rad Društva ili ga čak ugasiti. Gašenje SKD Prosvjete omogućilo bi mu praktičnu monopolizaciju političkih i kulturnih institucija Srba u Hrvatskoj pod svojim izravnim utjecajem. Duboko sam uvjeren kako je demokratija unutar srpske zajednice bitan preduvjet njezina napretka i prosperiteta jer demokratsko upravljanje pretpostavlja i omogućava institute kontrole i transparentnosti kojima se resursi kojima raspolažemo ulažu u ostvarivanje zajedničkih i općih interesa, a ne u partikularne interese pojedinaca ili interesnih grupa – grmio je Ljubojević dodavši još kako pretpostavlja da “Pupovac nastoji preuzeti kontrolu nad vraćenom imovinom, a upravo kako ne bi bila korištena za zajedničko, već partikularno dobro”.

Mediji su zabilježili i kako Milorad Pupovac nakon tih Ljubojevićevih optužbi nije bio dostupan za komentar.

Sličan se scenarij s neodržavanjem skupštine ponovio i nekoliko mjeseci kasnije, a kulminacija je bila lanjskog decembra pa je u internetskom prostoru i dalje nejasno tko je aktualni predsjednik Prosvjete. Naime, portal Novosti navodi da su na sjednici održanoj 23. decembra gotovo jednoglasno razriješeni predsjednik Siniša Ljubojević te potpredsjednici Sretenka Čaović i Jovica Radmanović te generalni sekretar Srđan Tatić. Novi je predsjednik Prosvjete, navode Novosti, Mile Radović, a potpredsjednici su Siniša Tatalović i Duško Ljuština.

Bitka za Prosvjetu

No na stranicama SKD Prosvjete ovakav se ishod ne priznaje, već se navodi da “SKD Prosvjeta nastavlja rad pod dosadašnjim vodstvom u borbi za pravnu bitku protiv političke bitke koju vodi Milorad Pupovac sa svojim istomišljenicima u cilju uništenja i gotovo posljednje srpske institucije nad kojom njegov politički utjecaj nije veliki i presudan, ali zbog njegove političke snage i istog tog utjecaja članovi Društva su veoma zabrinuti da će takvim svojim djelovanjem nanijeti ogromnu i nenadoknadivu štetu Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta”.
– Za nas je jedini predsjednik Prosvjete Siniša Ljubojević. A Milorad Pupovac čovjek je hrvatske vlasti koji radi za sebe – jasan je Nenad Abramović.

Od susreta dvoje predsjednika – Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića – on i zajednica koju predstavlja očekuju da iznađu rješenje za problema o kojima je govorio:

– Zato smo se prije susreta u Zagrebu potrudili da pošaljemo poruke predsjedniku Vučiću. Jer nijedan problem koji bez nas bude riješen zapravo neće biti riješen. Puno se toga mora dovesti u red. A da bi tako bilo, mi Srbi iz Hrvatske moramo imati u Hrvatskoj nekoga tko će uistinu štiti naše interese. Milorad Pupovac to nije.

Stvarno ispada da je to u Saboru trenutačno jedino Ivan Pernar – izgovara predsjednik Koordinacije udruženja izbjeglih i raseljenih u Republici Srbiji Nenad Abramović.

Autor: Marina Borovac

Izvor: vecernji.hr

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: