fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vučić Zagrebu: Nismo ni fascinirani, niti uplašeni

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom upozorenja iz Zagreba o mogućnosti blokiranja pregovora Srbije sa EU, da Srbija nije fascinirana argumentacijom hrvatskih zvaničnika, niti je uplašena. 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

„Srbija veoma poštuje svoje komšije. Oni su veoma moćni i snažni. Mi ćemo da radimo svoj posao, ali ako misle da smo fascinirani njihovom argumentacijom ili mnogo uplašeni, grdno su se prevarili“, istakao je premijer, odgovarajući na pitanja novinara kako vidi poruke iz Zagreba o mogućem usporavanju puta Srbije ka EU.

O blokadi pregovora, kojom preti Zagreb, najteže mu je da govori, jer se, dodao je, trudi da oćuti na provokacije.

„Priznajem da ne razumem uvek hrvatske zvaničnike i to je najteže što ću o njima da kažem“.

Premijer je ponovio da Srbija nikoga ne dira, da nikome ništa loše ne želi, ali da samo traži da je puste na miru.

„Ništa nam više nije potrebno. Samo nas ostavite da živimo svoj život. Ništa vam ne činimo. Čak vam i ne pominjemo svaki dan 300.000 izbeglih ljudi, koje ste proterali sa svojih ognjišta. Vi nama valjda tim povodom držite lekcije i predavanja svakog dana“, podvukao je Vučić.

„Ćutao sam i kad su zvaničnici dozvolili crnokoušuljišima da se šetaju po centru Zagreba, jer sam hteo dobre odnose s komšijama“, poručio je Vučić, primetivši da je prećutao sve pridike, i to ne zato što se plašio, već zato sto je mislio da su stabilnost i mir klljucni za region i za narod u Srbiji.

Srbija, dodao je, nije vlasna i da ne može previše da pomogne, osim odgovornom politikom.

„I to je ono što činimo“, zaključio je Vučić.

Nastaviću da se tako ponašam, dodao je Vučić i poručio:

„Ne želimo svoju snagu nikome da pokazujemo, ali nećemo da dozvolimo nikome da nas unižava, ponižava, to ne smemo i nećemo da dozvolimo“.

Kako je primetio, Hrvatska je članica EU i Unija ne reaguje na neke stvari koje se čine u toj zemlji ili recimo Poljskoj, a da se to dogodilo u Srbiji reakcije bi već bile drastične.

„Ali, za nas je to dobro, jer mi želimo da budemo bolji nego što smo danas, a ne da se merimo vrednostima koje su davno prošle“, zaključio je Vučić.

Na pitanje da li postoji bojazan od zahlađenja ili zaoštravanja odnosa između dve zemlje, Vučić je odgovorio da ne postoji, jer je prethodna hrvatska vlast sa Srbijom počela „carinski rat“.

„Srećom to smo, uz podršku Evropske unije, uspeli da završimo za 96 sati. Mi smo ih molili 48 sati, nisu želeli. Onda smo uveli kontra mere, a onda su se setili da će mnogo toga da izgube, pa su posle 96 sati odustali od svojih mera“, rekao je Vučić.

Izvor: TANjUG

 

Vezane vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: