fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VUČIĆ ISKRENO PRISTUPIO PROBLEMU NESTALIH

Dvadestet_godina_poslije_rata_jos_se_traga_za_nestalim_Srbima_u_Hrvatskoj-74208466Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije podržava stav zvaničnika Srbije i Hrvatske da je rješavanje pitanja nestalih lica u proteklim ratovima jedno od najvažnijih u međusobnim odnosima.

Iz Koordinacije poručuju da je krajnje vrijeme da se rješavanju pitanja nestalih pristupi bez politizacije i dvoličnosti i na iskren način kako je to učinio premijer Srbije Aleksandar Vučić prilikom susreta sa novoizabranim predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

„Pohvaljujemo pristup premijera Vučića prilikom susreta sa Kitarovićevom jer je prvi put neko od zvaničnika Srbije u Zagrebu pitanje nestalih postavio na ravnopravne osnove, te otvoreno rekao da na listi nestalih u Hrvatskoj ima više Srba nego Hrvata“, saopšteno je iz Koalicije.

U saopštenju je navedeno da je iskren pristup pitanju nestalih jedino moguć ako se za početak ekshumiraju sve poznate grobnice i grobna mjesta u Hrvatskoj.

„Ističemo da se, prema našim evidencijama, u grobnicama i grobnim mjestima u Hrvatskoj nalaze 222 lica srpske nacionalnosti, a da je ukupan broj nestalih Srba u Hrvatskoj veći od 1.800. Da je riječ o grobnicama sa žrtvama hrvatske nacionalnosti, jasno je da bi one bile već davno ekshumirane“, saopšteno je iz Koalicije.

U Koaliciji podsjećaju da je Srbija ekshumirala nestala lica iz svih poznatih grobnica i grobnih mjesta na svojoj teritoriji.

„Naglašavamo da ne dijelimo žrtve po nacionalnosti i da podržavamo porodice nestalih u Hrvatskoj u traženju njihovih najmilijih“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

skupština asocijacije izbjegličkih i drugih … – Jadovno 1941.

U HRVATSKOJ „PRAVDA BAČENA U PRAŠINU“ – Jadovno 1941.

SRBI U HRVATSKOJ Trasiranje etnocida – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: