fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

VUČIĆ: AKCIJA „OLUJA“ – ETNIČKO ČIŠĆENjE

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić


Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć prognanim Krajišnicima da će Srbija biti dovoljno jaka da može, dok drugi sramno slave, da ponosno stane i vikne da je akcija „Oluja“ bila zločin i etničko čišćenje, te da će cijeli svijet to konačno čuti.

 

Vučić je istakao da je Dan sjećanja na žrtve i prognane ustanovljen upravo zbog toga i treba da služi tom cilju i nije uperen ni protiv koga, niti iko treba da brine da li će Srbija ostati posvećena miru u razvoju regiona.

 

„I poštovaćemo sve, ali ćemo ubuduće, za promenu poštovati i sebe i poštovaćemo svaku našu žrtvu, ni više ni manje od poštovanja koje pokazujemo prema tuđim žrtvama, svako ime i svaki život koji stoji iza tog imena“, rekao je Vučić na obilježavanju Dana sjećanja kod mosta u Sremskoj Rači.

 

On je u obraćanju pred 20.000 okupljenih poručio da je u novijoj srpskoj istoriji teško naći tužniji dan.

 

„Danas je dan kada odajemo počast žrtvama, a njih je više od 2.000 ubijenih i nestalih u jednom od najvećih progona srpskog naroda u njegovoj stradalničkoj prošlosti“, podsjetio je Vučić.

 

On je poručio da želi da riječi mržnje, sukoba i osvete ne budu te koje će obilježiti današnji dan.

 

„Sa Hrvatskom imamo mir, čuvaćemo ga i želeti najbolje odnose u budućnosti. Bićemo, nadam se, ubrzo i dobri prijatelji u zajedničkoj kući EU, ali danas šaljemo svetu jasnu poruku da se zločin mora oprostiti, ali se ne sme i ne može zaboraviti, i to baš na ovom mestu gde su Republika Srpska i Srbija ujedinjeni u bolu, na mestu koje je pregazilo 250. 000 prognanih Srba u strahu da ih ne pregazi Hrvatska, kako neki kažu, oslobodilačka čizma“, naveo je Vučić.

 

On je rekao da je za spisak žrtava, ubijenih i prognanih, potrebno ispisati više od 4.000 stranica i da je potrebno šest dana i šest noći da se taj spisak pročita.

 

Vučić je upitao one koji taj pogrom slave dva dana zašto ne slave šest dana i šest noći „jer će tako bar moći da se sete svakog koga su proterali i da ga proslave pojedinačno“.

 

„Kažete: `Pobedili ste, a zlikovci Srbi su poraženi, bili su agresori!` Jeste li ikada čuli za agresora na sopstvenom ognjištu, agrsora na sopstvenu njivu, agresora kome u ruci ostane samo kesa tužnih uspomena?“, upitao je Vučić.

 

On je naveo da je tačno da su Srbi poraženi prije 20 godina jer nisu vjerovali da je bilo ko bio sposoban da tako etničko čišćenje provede u djelo.

 

„Poraženi smo jer nismo imali ni snage ni znanja ni Miloševe mudrosti, niti pametne politike da svoj narod sačuvamo. Rezultat vaše pobede jesu zgarišta, uništene porodice, opustošena sela.

 

Rezultat našeg poraza biće pobeda, pobeda u našem napretku, pobeda u pretakanju gorke suze našeg naroda u ogromnu energiju za budućnost Srbije, u snagu koja će našu zemlju podići iz blata i uvrstiti je u red modernih i uspešnih zemalja“, naglasio je Vučić.

 

On je poručio da će svakog dana Srbija biti sve jača. „Je li to naš poraz? Ne bih rekao. Snaga naših suza i sveća mnogo je jača od snage njihovih topova i tenkova i moralna i ljudska i ne mogu da pobede naš spokoj i našu hrabrost, kao i odlučnost da se njihovim glamuroznim paradama suprotstavimo pogledom u budućnost“, istakao je Vučić.

 

Prema njegovim riječima, „Oluja“ je bila strašan zločin i Srbija to više neće da krije. „`Oluje` treba da se stide neki drugi, oni koji su sačinili taj spisak za koji je potrebno šest noći i šest dana da ga pročitate, počinivši zločin bez presedana, oni koji taj zločin nikada nisu osudili, a bogami i oni u Srbiji koji su se godinama ponašali kao da to nikakve veze sa Srbijom i Srbima nema“, rekao je Vučić.

 

On je naglasio da danas Srbija konačno ima snage da kaže šta je bila „Oluja“ – najveća etnička promjena sastava stanovništva poslije Drugog svjetskog rata i pogrom, etničko čišćenje i besmisleni pokolj.

 

„I neka niko od nas ne očekuje da ćemo te činjenice ubuduće prećutkivati“, poručio je premijer Srbije.

 

Vučić je rekao da rat jeste gotov i da su to lijepo napisali u Zagrebu, da ga više neće biti, ali da to nikako ne znači da će Srbija pristati da zaboravi sopstvenu istoriju, sve pobjede i sve poraze, a pogotovo da zaboravi svoje žrtve i svoj narod.

 

„To se nikada neće dogoditi zato što je to naša odgovornost i mi smo je posle 20 godina preuzeli i za sopstvenu prošlost, za žrtve i za sećanje na njih, ali i za sopstvenu budućnost, pogotovo budućnost onih koji su prognani“, naglasio je Vučić.

 

On je Srbima, Krajišnicima poručio da niko ne može da im vrati mrtve, da niko ne može da promijeni prošlost i da uredi da se devedeste godine prošlog vijeka i njihov užas nisu nikada dogodili, ne može da smanji bol niti patnju koju su proživjeli.

 

„Ali zato ova država, naša Srbija može i hoće da vama i svim drugim prognanicima iz svih tih gadnih ratova obeća da se niko više prema vama neće ponašati kao prema tuđima i da će Srbija biti vaše utočište i vaša kuća i da će brinuti o sećanju na mrtve i o budućnosti živih i da ćemo od te naše Srbije napraviti zemlju kojom ćete se ponositi i koja će moći svojim ugledom i svojom snagom da se izbori za ono što vam pripada od imovine do poštovanja“, rekao je Vučić.

 

Vučić je rekao da želi da ispravi „20 godina dugu nepravdu“ i poručio: „Dobro došli Srbi, dobro došli naši Krajišnici, dobro došli braćo, dobro došle sestre, dobro došli svojoj kući… Stigli ste u vašu i našu jedinu Srbiju. Neka je večna slava svim nevinim srpskim žrtvama, živeli Krajišnici, živela Srpska, živela Srbija!“.

 

Nakon Vučićevog obraćanja Hor „Srbadija“ iz Bijeljine izveo je pjesmu „Ovo je Srbija“, čime je okonačna sinoćna manifestacija koju su zajednički organizovale vlade Republike Srpske i Srbije povodom Dana sjećanja na stradanje i progon Srba.

 

Manifestaciji su prisustvovali i članovi vlada Srbije i Srpske, predstavnici Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine Srpske i drugih državnih organa, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i brojni građani.

 

Akcija Hrvatske vojske i policije pod nazivom „Oluja“ počela je 4. avgusta 1995. godine tokom koje je ubijeno i nestalo 2.000 Srba, dok je 250.000 protjerano sa svojih ognjišta.

 

Zajedničko obilježavanje 5. avgusta kao Dana sjećanja na stradanje i progon Srba dogovoreno je na zajedničkoj sjednici Vlade Srpske i Vlade Srbije 26. juna u Beogradu.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

ZAJEDNIČKI DAN SJEĆANjA NA STRADALE SRBE – 5. AVGUST …

Vučić: Srbiju da zgazite nećete i to vam poručujem iz centra …

„oluja“ najveće etničko čišćenje nakon drugog svjetskog rata

Oluja – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: