fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vratiti zgradu Bogoslovije u Sarajevu

Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej

BANjALUKA, 13. MAJA – Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je proces vraćanja crkvene imovine u BiH neophodnost i da bi vraćanje zgrade Bogoslovije u Sarajevu mnogo značilo i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za BiH.

Patrijarh Irinej je rekao da se ovaj proces u Srbiji odvijao dosta sporo, ali da se bez toga ne može u Evropu, jer će na taj način i Crkva iz svojih izvora moći da obezbijedi svoju misiju.

Srpski patrijarh istakao je da pitanje Kosova i Metohije danas predstavlja veliki problem i da „oni koji kroje kapu ne shvataju vezanost srpskog naroda za taj prostor“.

„Mi se nikad ne možemo složiti ni prihvatiti ovo što se čini sa Kosovom. Nadamo se da će trenutni razgovori voditi ka tome da se o ovome vrlo trezveno razmisli i da se iznađe ‘modus vivendi’, kako za naš narod, tako i za šiptarski“, rekao je patrijarh Irinej za Radio-televiziju Republike Srpske.

Patrijarh Irinej je naglasio da su negativne pojave u srpskom narodu posljedica niskog morala i da je suština problema nestanak klasične patrijarhalne porodice u kojoj se stiču osnovi morala. „Problem je i nedostatak rađanja, mortalitet je veći od nataliteta i Crkva je najpozvanija da doprinese na tom polju“, rekao je patrijarh srpski.

Njegova svetost je istakao dobar primjer uticaja i doprinosa vjeronauke u školama u RS, dodajući da je situacija, kada je riječ o tom predmetu, sada bolja nego ranijih godina. „Sada polako dobijamo i školovane katihete i nadamo se da će veronauka kao predmet imati veliki značaj u obrazovanju naše omladine“, poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski kaže da SPC ima korektan odnos sa svim priznatim vjerskim zajednicama na području bivše Jugoslavije i pozdravlja postojanje međureligijskog dijaloga, ističući da je to korisno i za crkve i za vjernike.

Prema njegovim riječima, saradnja između pravoslavnih crkava u svijetu je dobra, a SPC ima manjih problema sa Rumunskom pravoslavnom crkvom u istočnoj Srbiji koji se rješavaju u okviru kanona.

Patrijarh srpski Irinej istakao je da Srpska pravoslavna crkva ima korektne odnose sa državom Srbijom i da harmonični odnos crkve i države i danas predstavlja ideal.

„Crkva je odvojena od države, što mi pozdravljamo. Nastojimo da Crkva radi svoj posao, a država svoj i ako svi budemo tako radili, to će biti dobro i za crkvu i za narod“, rekao je patrijarh srpski.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: