fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VRATITI SRBIMA IMOVINU VRIJEDNU OKO 30 MILIJARDI EVRA

srna2.jpg

BEOGRAD, /SRNA/ – Samo ako izbjeglim i prognanim Srbima iz Hrvatske bude vraćena imovina, koja je procijenjena na oko 30 milijardi evra, kao i osnovna ljudska i građanska prava, moći će se tvrditi da su to rezultati nove hrvatske Vlade, koja mora imati potpuni diskontinuitet od dosadašnje politike Zagreba, izjavio je Srni Milojko Budimir, predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske.

Komentarišići Studiju o održivom povratku srpskih izbjeglica u Hrvatsku, koja je juče predstavljena u Zagrebu, Budimir je rekao da će se samo na osnovu konkretnih rezultata vidjeti da li ima pomaka ili je „sve samo demagogija“.

„Činjenica je da je Hrvatska učinila sve da spriječi povratak i zato je danas jedna od etnički najčistijih država u Evropi. Da bi prikrila podatke o procentu Srba koji sada tamo žive, još nije saopštila rezultate popisa stanovništva koji je proveden u Hrvatskoj još u aprilu 2011. godine“, kaže Budimir.

On je naglasio da ohrabruje izjava hrvatskog predsjednika Ive Josipovića na predstavljanju te studije da „svaka politika koja u sebi ima ljudskosti mora voditi računa o ljudima koji su izbjeglice i koji žele da se vrate u svoj dom“.

„Jedno je sigurno – u proteklom periodu se ne može govoriti o ljudskosti u Hrvatskoj, a nažalost ni o ljudskosti u EU, koja nije uvažila naše opravdane zahtjeve“, podsjeća Budimir.

On navodi da je politika dvojnih mjerila postala tužna realnost i imala je prioritet još od početka ratnog sukoba na području Hrvatske.

„Kako drugačije objasniti da su Albanci na Kosovu i Metohiji od nacionalne manjine stigli do države, a Srbi iz Hrvatske kao konstitutivan narod izgubili sva svoja prava? Ukoliko se ova nepravda ne ispravi, biće posijano sjeme za nove sukobe i neće se moći govoriti o trajnom miru na ovim prostorima“, smatra Budimir.
On podsjeća da je progon Srba iz Hrvatske počeo odmah nakon što je HDZ preuzeo vlast – prvo su Srbi izbačeni iz Ustava kao suveren i konstitutivan narod i počeo je progon koji nije prestao sve do završnih akcija „Bljesak“ i „Oluja“ 1995. godine.
„Od tada se politika HDZ-a nije promijenila nego je nastavljena donošenjem diskriminatorskih zakona koji su samo zacementirali provedeno etničko čišćenje. Iako je Hrvatska u međuvremenu potpisala više međunarodnih i bilateralnih ugovora kojima je preuzela određene obaveze, ona to nije ispoštovala“, kaže Budimir.
On ističe da je posebno za izbjegle i prognane Srbe bio važan Bečki sporazum o sukcesiji iz 2001. godine u kome se jasno kaže da će prava na pokretnu i nepokretnu imovinu na koja su građani bivše SFRJ imali pravo na dan 31. decembra 1990. biti priznata, zaštićena i vraćena u skladu sa utvrđenim standardima i normama međunarodnog prava, bez obzira na nacionalnost, državljanstvo, mjesto boravka ili prebivališta tih lica.

„Prognani i izbjegli Srbi izgubili su u Hrvatskoj osnovna ljudska i građanska prava i pretvoreni u građane drugog reda. U njihove stanove i kuće useljeni su neki drugi ljudi koji su dobili pravo vlasništva iako su posjedovali svoju imovinu na nekom drugom mjestu“, navodi Budimir.

On dodaje da svi pokušaju izbjegličkih udruženja, koji su posebno došli do izražaja prilikom potpisivanja peticije, nisu dali nikakav rezultat, jer je Hrvatska zatvorila Poglavlje 23 „Pravosuđe i temeljna ljudska prava“ i tako širom otvorila vrata članstva u EU.
„Budući da naši pravični zahtjevi nisu naišli na razumijevanje ni zemalja članica EU, sada jedino ostaje da se iskoristi monitoring, tj. period do punog prijema Hrvatske u članstvo EU, koji se očekuje sredinom 2013. godine. Ostaje i nada da će nova hrvatska Vlada imati više razumjevanja od politike HDZ-a i tako donekle ispraviti nepravdu koja nam je učinjena“, rekao je Budimir.

On je naveo da je nadu podgrijala nedavna izjava potpredsjednika hrvatske Vlade Nevena Mimice da nova hrvatska Vlada „namjerava da omogući kompenzaciju za stanarska prava i van područja od posebnog državnog staranja, te da će stvoriti uslove za povratak svih izbjeglica i obeštetiti žrtve rata bez obzira na njihovo nacionalno i etničko porijeklo“.

„Što se tiče dospjelih, a neisplaćenih penzija, u programu nove hrvatske Vlade stoji da će uzeti u obzir problem onih građana koji, iako su redovno uplaćivali u penzione fondove, nisu dobili penzije određeni vremenski period, te će u dogovoru sa oštećenima razmotriti načine obeštećenja“, kaže Budimir.

Prema njegovim riječima, to bi bio tek početak topljenja „ledenog brijega“, koji je postao takva barijera da je u posljednje vrijeme gotovo prestao povratak u Hrvatsku.
„Naprotiv, u nekoliko posljednjih godina postoji tendencija da je veći broj onih koji dolaze iz Hrvatske nego što se tamo vraćaju“, rekao je Budimir i naveo da su na osnovu ove činjenice i dvojica sociologa sa zagrebačkog Univerziteta Milan Mesić i Dragan Bagić došli do zaključaka koje su prezentovali u Studiji o održivom povratku srpskih izbjeglica u Hrvatsku.
Autori Studije smatraju da treba trajno riješiti izbjeglička pitanja, ali ostaviti ljudima da kasnije mijenjaju te odluke, odnosno da se mogu slobodno kretati između zemlje svog prijekla, zemlje izbjeglištva i neke treće zemlje, jer im to ostavlja veće životne mogućnosti.

Oni smatraju da izbjeglicama/povratnicima treba dati slobodu da sami izaberu trajno rješenje i da pred njih ne treba postavljati vremenska ograničenja oko raspolaganja imovinom i pravima.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: