fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Voker gazi mir i svetski poredak — zreo je za tužbu!

Pravna javnost u Srbiji Vokerovu izjavu o planu za „ujedinjenje Albanaca iz Albanije, Kosova i albanske dijaspore”, vidi kao udar na međunarodni javni poredak, ali i kao projekat koji može da se ostvari samo na silu, što je atak i na međunarodni mir.

Foto: AP Photo/ Visar Kryeziu
Foto: AP Photo/ Visar Kryeziu

Vilijam Voker najavom da ima plan na kome radi i koji će ujediniti sve Albance iz Albanije, Kosova i albanske dijaspore, prekršio je niz međunarodnih akata koji se tiču državnih granica, objašnjava za Sputnjik stručnjak za međunarodno pravo Slavka Kojić.

„Vokerova izjava predstavlja javni poziv i udar na međunarodni javni poredak, koji se zasniva na Povelji Ujedinjenih nacija. To je istovremeno i javni poziv za kršenje (prekrajanje) postojećih granica država-članica UN. Ovako nečim prekršili bi se svi akti međunarodnog javnog prava kao što su i Povelja UN i Helsinški završni akt koji garantuje nepovredivost granica evropskih država“, kaže naša sagovornica dodajući da ovakav poziv-namera predstavljaju istovremeno jednu opasnu izjavu koja ugrožava međunarodni mir.

Ovakva izjava je, dodaje ona, više nego skandalozna, posebno ako se ima u vidu da ju je izgovorio neko ko je svojevremeno imao veoma visok položaj i važnu ulogu kao šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu. Ona kaže da i pored toga što je Voker ovako nešto izneo, najverovatnije u sopstveno ime, a ne u ime neke države kao subjekta međunarodnog javnog prava, težina i opasnost izjave nije ništa manja.

Branislav Tapušković, advokat sa višedecenijskim iskustvom iz Haškog tribunala i „prijatelj suda“ u procesu protiv Slobodana Miloševića, kaže da je Voker samo javno sada rekao ono što je srpska strana pokušavala da dokaže godinama u Hagu. Nažalost, naglašava Tapušković, Voker sasvim sigurno neće snositi pravne posledice zbog ovakve namere.

„Kroz izjavu Vokera sada se jasno pokazuje da je to zaista bio plan iza koga je stajala i međunarodna zajednica. Taj (Vokerov) plan može biti ostvaren samo nasilno. Drugačije ne može, jer će ljudi koji žive na tim prostorima (Makedonija, Crna Gora, Grčka, uz Kosovo i Albaniju čine teritorije Velike Albanije prim. a.), a koji su druge nacionalnosti, braniti svoju imovinu svoje živote, sem ako se ne ostvare Haradinajeve reči da će se desiti nove ’Oluje‘“, objašnjava Tapušković, napominjući da za ovakve planove nikad niko nije odgovarao, te da je ubeđen da se to neće desiti i sada.

Naši sagovornici kažu da bi Vokera mogle zbog ove najave pravno da gone države po zakonima te države ako procene da je njegova namera uperena ka njoj.

Voker je široj javnosti poznat kao šef misije OEBS-a i režiser Račka, koji je i doveo do bombardovanja SRJ 1999. godine. Svoj plan o „Albancima u jednoj državi“ obelodanio je na proslavi 17 godina postojanja stranke Ramuša Haradinaja u Prištini.

Autor: Brankica Ristić

Izvor: SPUTNjIK

Vezane vijesti:

Šta je pre 18 godina Voker tražio na Kosovu

Voker ujedinjuje Albance!

Na mestu zločina: Kreator „slučaja Račak“ u Dečanima i pljuje …

Kako sam raskrinkala Vokerovu obmanu u Račku | Jadovno 1941.

Dokazano da je „Račak“ bio velika prevara | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: