fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ВОЈСКА НАТО МОЖЕ СЛОБОДНО ДА „КРСТАРИ“ СРБИЈОМ

НАТО бомбардуjе цивилне циљеве по Београду 1999. године

НАТО бомбардуjе цивилне циљеве по Београду 1999. године


Воjници НАТО убудуће би требало да имаjу слободан транзит кроз Србиjу, да користе српску воjну инфраструктуру и буду „заштићени“ посебним статусом док бораве на териториjи Србиjе, пишу „Вечерње новости“.

Ово jе само jедна од ставки коjе се Србиjа обавезала Индивидуалним партнерским акционим планом (ИПАП), чиjе су ступање на снагу приjе два дана у Бриселу озваничили министар спољних послова Ивица Дачић и министар одбране Братислав Гашић.

План ИПАП подразумиjева и потписивање такозваног СОФА споразума, коjи Србиjа већ има са САД и са чланицама НАТО, коjим се регулише прелазак границе и ниво имунитета за припаднике НАТО док пролазе кроз Србиjу или бораве у њоj, као и приступ воjним обjектима.

Србиjа се обавезала и да Регионални центар за обуку „Југ“ код Буjановца буде отворен за све земље чланице Партнерства за мир и НАТО, да постепено усклађуjе своjе прописе у области одбране са ЕУ, уништава вишкове наоружања.

Посебно jе занимљива обавезна ставка о сарадњи са НАТО на пољу jавне дипломатиjе, али то, како тврде саговорници листа, не значи да Србиjа треба „слиjепо“ да слиjеди НАТО воjну доктрину, акциjе и спољну и безбjедносну политику, већ да сарађуjе на подизању свиjести о НАТО стандардима, активностима у оквиру Партнерства за мир и промоциjи регионалне стабилности.

Министар одбране Братислав Гашић рекао jе да ИПАП представља наjвиши степен сарадње са партнерском државом коjа ниjе опредиjељена за чланство у НАТО.

Директор Центра за спољну политику Александра Јоксимовић рекла jе да тачке из ИПАП-а не угрожаваjу српске воjне и одбрамбене позициjе, нити доводе у питање сарадњу са другим државама, укључуjући Русиjу.

„Не видим зашто би ово изазвало икакве посебне реакциjе Москве. Уосталом, за септембар jе заказана заjедничка српско-руска воjна вежба“, додала jе Јоксимовићева.

Воjни аналитичар Александар Радић каже да обавезе из ИПАП-а нису спорне, па чак ни она обавеза да се НАТО воjницима обезбиjеде слободно кретање и специjални статус.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Да се не заборави!

НИЈЕ БИЛО ПРОТЕСТА КАДА ЈЕ НАТО БОМБАРДОВАО РТС …

СТРАДАЊЕ СРБА ПРИКАЗАНО НА … – Jadovno 1941.

промовисана монографиjа погинулих бораца и цивила

Србиjи као малоj, мирољубивоj земљи ниjе место у НАТО као …

Живадин Јовановић: Србиjа купуjе време Европи – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: