Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vojne vežbe sa Hrvatskom?

Vojne-vezbe-sa-hrvatskom.jpg

Beograd — Ministarka pravde Srbije Snežana Malović je obrazlažući sporazum o odbrani sa Hrvatskom rekla da se otvara mogućnost zajedničkih vojnih vežbi.
Saradnja Srbije i Hrvatske u oblasti odbrane je relativno intenzivna i ima prostora za unapređenje, navela je ministarka pravde obrazlažući ovaj sporazum pred poslanicima Skupštine Srbije, i istakla da je u porastu broj aktivnosti u oblasti vojne saradnje.
Srbija i Hrvatska, kako je navela Snežana Malović, razmenjuju iskustva o međunarodnim misijama, transformaciji sistema odbrane i sarađuju u oblasti telekomunikacija.
“Sporazum otvara mogućnost održavanja zajedničkih vojnih vežbi”, rekla je Snežana Malović.
Ona je dodala da bi sporazumi o saradnji Srbije u oblasti odbrane sa Hrvatskom, Mađarskom i Nigerijom trebalo da unaprede saradnju s tim zemljama.
Ministarka pravde je u skupštini obrazlagala i sporazum o pravnoj pomoći sa Slovenijom.
Ona je rekla da bi sporazumi Srbije i Slovenije o izručenju i pravnoj pomoći trebalo da unaprede borbu protiv kriminala i omoguće efikasnije procesuiranje najtežih krivičnih dela, poput organizovanog kriminala.
“Ugovor sa Slovenijom i slični ugovori u regionu posebno će omogućiti saradnju u otkrivanju, gonjenju i kažnjavanju počinilaca najtežih krivičnih dela, kao što su dela organizovanog kriminala”, rekla je Snežana Malović na sednici Skupštine Srbije obrazlažući predložene sporazume.
Ministarka pravde je navela da sporazum Srbije i Slovenije o izručenju detaljno reguliše forme izručenja okrivljenih i osuđenih, što će stvoriti obaveznije oblike saradnje dve zemlje.
Ona je navela slučaj Dragana Paravinje, okrivljenog u Hrvatskoj za teško ubistvo, a postupci protiv njega se vode i u BiH, dok je Srbija tražila izručenje Paravinje.
“Takvi slučajevi ukazuju na neophodnost sklapanja ugovora o izručenju sa Slovenijom i drugim zemljama, jer samo tako dajemo šansu saradnji pravosudnih organa i sprečavamo mogućnost da počinioci izbegavaju krivično gonjenje”, rekla je Snežana Malović.

Pitanja opozicije
Sednicu inače bojkotuje većina poslanika opozicije, osim poslanika Srpske radikalne stranke, zahtevajući raspravu o Kosovu.
Poslanici SRS zatražili su danas od Vlade Srbije da saopšti šta čini kako se ne bi ponovio scenario od 27. septembra, kada se dogodio incident na prelazu Jarinje, a D S S pita da li će naredni izbori biti održani i na Kosovu.
Opozicija je, izuzev SRS, prethodnih dana bojkotovala rad u skupštinskoj Sali, nezadovoljna što se u njoj raspravlja o zakonima koji su na dnevnom redu tekuće sednice, a ne o situaciji na severu Kosova i Metohije.
Pravo prema Poslovniku da od predstavnika vlasti zatraže određene informacije, što mogu na početku radnog dana utorkom i četvrtkom, danas su od opozicionih poslanika iskoristili samo SRS i DSS.
Radikali su premijera Mirka Cvetkovića i ministra odbrane Dragana Šutanovca pitali šta čine kako bi u budućnosti sprečili scenario od 27. septembra.
Poslanici SRS su od Vlade Srbije zatražili da otkaže sporazum sa SAD, koji je potpisan 2006. godine, a koji, kako tvrde, vojsci te države omogućava slobodno kretanje po teritoriji Srbije.
Oni su mišljenja da Vlada Srbije tim sporazumom pruža “logističku podršku” vojsci SAD i NATO, te je upitali kada će otkazati taj sporazum.
DSS je okrivila Vladu Srbije za teško stanje na Kosovu i Metohiji, nazivajući njenu politiku “pogubnom”.
Oni su od Vlade Srbije zatražili informaciju da li će parlamentarni izbori i izbori za jedinice lokalne samopurave, kada budu raspisani, biti održani i na Kosovu i Metohiji, navodeći da će nakon tog odgovora “konačno” biti poznato da li je vlada na putu “puzećeg priznanja” nezavisnosti Kosova i Metohije.
Poslanik koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi zatražio je od resornog ministarstva informaciju da li je preduzelo mere radi sprečavanja aktivnosti kojima se vrši prenamena poslovnih sadržaja u Domu zdravlja u Preševu, kako bi bilo izgrađeno vanbolničko porodilište, navodeći da to može da ugrozi postojeću primarnu zdravstvenu zaštitu u toj instituciji.

 

Izvor: b92.net

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: