fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vojne spomenice uručene pripadnicima 549. motorizovane brigade

Pripadnicima 549. motorizovane brigade i članovima porodica poginulih starešina, vojnika i civilnih lica u sali Narodnog pozorišta u Leskovcu uručene su vojne spomenice povodom dvadesetogodišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

(Fotografije Ministarstvo odbrane Srbije)
(Fotografije Ministarstvo odbrane Srbije)

Ratni komandant 549. motorizovane brigade general u penziji Božidar Delić, general u penziji Vladimir Stojiljković, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Savo Iriškić i komandant Trećeg centra za obuku pukovnik Slađan Cvetković uručili su vojne spomenice članovima porodica poginulih pripadnika 549. motorizovane brigade, ratnim pripadnicima brigade koji su penzionisani i premešteni i aktivnim pripadnicima Trećeg centra za obuku koji je pravni sledbenik prizrenske brigade.

Komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović , obraćajući se okupljenima, podsetio je ove godine obeležavamo dvadesetogodišnjicu od agresije na našu zemlju.

„Obim angažovanih snaga, postavljeni ciljevi i brutalno bombardovanje naše zemlje nezabeleženo je u dosadašnjoj istoriji ratovanja. Osposobljenost, moralna čvrstina i odlučnost naše vojske i naroda doprineli su da otpor bude snažan i neprekidan i da neprijatelj ne ostvari svoje planirane ciljeve.

Uprkos tehničkoj i brojnoj nadmoći protivnika, jedinice tadašnje Vojske Jugoslavije su uspešnim komandovanjem, pravovremenim operativnim radom, primenom mera maskiranja i racionalnim borbenim dejstvima sprečili neprijatelja u njegovim namerama, izbegli uništenje i sprečili ulazak borbenih snaga na teritoriju naše zemlje”, naglasio je general Petrović.

On je istakao i da su pripadnici 549. motorizovane brigade izvršavali borbene zadatke na Kosovu i Metohiji u najsloženijim, i vojnički rečeno, najtežim borbenim uslovima, boreći se protiv šiptarskih terorističkih snaga na kopnu i sa vazdušnim snagama NATO alijanse.

„O velikom borbenom angažovanju, posvećenosti i profesionalizmu pripadnika jedinice svedoči i 68 poginulih i veći broj ranjenih pripadnika 549. motorizovane brigade”, kazao je general Petrović.

Govoreći o značaju današnjeg skupa, ratni komandant 549. motorizovane brigade general u penziji Božidar Delić je izrazio zadovoljstvo na prilici da se vidi sa saborcima i suprugama, roditeljima i decom onih koji su poginuli u herojskoj odbrani.

„Spomenice su važne, koliko za pripadnike brigade, toliko i za njihove porodice i naslednike, jer će one svedočiti o tom ratnom vremenu kada su oni bili pozvani da stanu na branik otadžbine i svoju obavezu izvrše na najčasniji način”, poručio je general Delić.

Spomenica je uručena i Jelici Erdeljan, supruzi poginulog zastavnika Save Erdeljana, koja je istakla svoj ponos što je danas primila vojnu spomenicu za sve ono što je njen suprug učinio u odbrani zemlje.

Vesna Stefanović, sestra bolničarke Slađane Stanković, koja je poginula na Paštriku, naglasila je da će spomenice sećati porodicu i naredna pokolenja na Slađanu i njena dela, ali i žalostiti zato što je više nema.

Stariji vodnik prve klase Dejan Ilić, govoreći o današnjem danu, istakao je da često nema odgovarajućih reči kojima bi opisao ratne događaje na pravi način, dodajući da veruje da će vojne spomenice dugo svedočiti o svemu što su učinili za odbranu zemlje na prostoru Kosova i Metohije.

Na današnjem skupu, poručnik Tanja Ilić recitovala je poeziju Biljane Žikić Karađorđević koja je poginula u borbama na Kosmetu 1999. godine, a uručivanju spomenica prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, Ministarstva pravde i brojni gosti.

Autor: L.L.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: