Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vojne spomenice uručene pripadnicima 549. motorizovane brigade

Datum objave: sreda, 29 maja, 2019
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+

Pripadnicima 549. motorizovane brigade i članovima porodica poginulih starešina, vojnika i civilnih lica u sali Narodnog pozorišta u Leskovcu uručene su vojne spomenice povodom dvadesetogodišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

(Fotografije Ministarstvo odbrane Srbije)
(Fotografije Ministarstvo odbrane Srbije)

Ratni komandant 549. motorizovane brigade general u penziji Božidar Delić, general u penziji Vladimir Stojiljković, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Savo Iriškić i komandant Trećeg centra za obuku pukovnik Slađan Cvetković uručili su vojne spomenice članovima porodica poginulih pripadnika 549. motorizovane brigade, ratnim pripadnicima brigade koji su penzionisani i premešteni i aktivnim pripadnicima Trećeg centra za obuku koji je pravni sledbenik prizrenske brigade.

Komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović , obraćajući se okupljenima, podsetio je ove godine obeležavamo dvadesetogodišnjicu od agresije na našu zemlju.

„Obim angažovanih snaga, postavljeni ciljevi i brutalno bombardovanje naše zemlje nezabeleženo je u dosadašnjoj istoriji ratovanja. Osposobljenost, moralna čvrstina i odlučnost naše vojske i naroda doprineli su da otpor bude snažan i neprekidan i da neprijatelj ne ostvari svoje planirane ciljeve.

Uprkos tehničkoj i brojnoj nadmoći protivnika, jedinice tadašnje Vojske Jugoslavije su uspešnim komandovanjem, pravovremenim operativnim radom, primenom mera maskiranja i racionalnim borbenim dejstvima sprečili neprijatelja u njegovim namerama, izbegli uništenje i sprečili ulazak borbenih snaga na teritoriju naše zemlje”, naglasio je general Petrović.

On je istakao i da su pripadnici 549. motorizovane brigade izvršavali borbene zadatke na Kosovu i Metohiji u najsloženijim, i vojnički rečeno, najtežim borbenim uslovima, boreći se protiv šiptarskih terorističkih snaga na kopnu i sa vazdušnim snagama NATO alijanse.

„O velikom borbenom angažovanju, posvećenosti i profesionalizmu pripadnika jedinice svedoči i 68 poginulih i veći broj ranjenih pripadnika 549. motorizovane brigade”, kazao je general Petrović.

Govoreći o značaju današnjeg skupa, ratni komandant 549. motorizovane brigade general u penziji Božidar Delić je izrazio zadovoljstvo na prilici da se vidi sa saborcima i suprugama, roditeljima i decom onih koji su poginuli u herojskoj odbrani.

„Spomenice su važne, koliko za pripadnike brigade, toliko i za njihove porodice i naslednike, jer će one svedočiti o tom ratnom vremenu kada su oni bili pozvani da stanu na branik otadžbine i svoju obavezu izvrše na najčasniji način”, poručio je general Delić.

Spomenica je uručena i Jelici Erdeljan, supruzi poginulog zastavnika Save Erdeljana, koja je istakla svoj ponos što je danas primila vojnu spomenicu za sve ono što je njen suprug učinio u odbrani zemlje.

Vesna Stefanović, sestra bolničarke Slađane Stanković, koja je poginula na Paštriku, naglasila je da će spomenice sećati porodicu i naredna pokolenja na Slađanu i njena dela, ali i žalostiti zato što je više nema.

Stariji vodnik prve klase Dejan Ilić, govoreći o današnjem danu, istakao je da često nema odgovarajućih reči kojima bi opisao ratne događaje na pravi način, dodajući da veruje da će vojne spomenice dugo svedočiti o svemu što su učinili za odbranu zemlje na prostoru Kosova i Metohije.

Na današnjem skupu, poručnik Tanja Ilić recitovala je poeziju Biljane Žikić Karađorđević koja je poginula u borbama na Kosmetu 1999. godine, a uručivanju spomenica prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, Ministarstva pravde i brojni gosti.

Autor: L.L.

Izvor: POLITIKA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top