fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

VOJISLAV MIHAILOVIĆ POLOŽIO VIJENAC NA DRAŽIN SPOMENIK

Spomen_ploca_Drazi_Mihailovicu_u_Petrovu.jpg
Spomen ploča Draži Mihailoviću u
Petrovu

Vojislav Mihailović, unuk komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića, položio je danas u Petrovu vijenac na spomen-ploču podignutu na mjestu gdje je 20. aprila 1941. godine Draža Mihailović odbio da prizna kapitulaciju tadašnje vojske.

„Odavde je đeneral Draža prvi u Evropi započeo gerilsku vojnu protiv nacističkog i fašističkog okupatora“, rekao je Mihailović.

On je podsjetio da je na Ozrenu organizovana i evakuacija savezničkih pilota sa improvizovanog aerodroma u naselju Boljanić. „Bila je to završnica grandiozne akcije `Vazdušni most` u kojoj su od maja 1944. do početka 1945. godine snage đenerala Draže spasile 512 savezničkih, uglavnom američkih američkih vazduhoplovaca i civila“, rekao je Mihailović.

On je rekao da je zbog toga američki predsjednik Hari Truman posthumno odlikovao đenerala Dražu Mihailovića najvišim savezničkim priznanjem „Ordenom legije za zasluge prvog stepena za vrhovne komandante“, a da su Mihailovića odlikovali i francuski general Šarl de Gol, te poljski Vladislav Sikorski.

Mihailović je ocijenio da je Srbima, koji su u završnici nacionalnog pomirenja, preostalo još samo da konačno privedu kraju sudsku rehabilitaciju Draže Mihailovića.

Istoričar iz Beograda Radovan Kalabić rekao je da je Ozren u istoriji Drugog svjetskog rata poznat po tome što na njega nikada nije stupila njemačka i ustaška okupatorska čizma i da je Ozren „ispisao“ svijetle stranice srpske istorije.

Pomen Draži Mihailoviću služio je protojerej petrovljanski Nikola Pekić.

Spomen-ploča đeneralu Draži Mihailoviću, odnosno Ravnogorskom pokretu, u znak sjećanja na 20. april 1941. godine postavljena je na Lužanjku, visoravni u centru Petrova na Ozrenu, 23. aprila 2005. godine, a ulica u Petrovu koja vodi do spomen-ploče nosi ime Draže Mihailovića.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Jerusalim Post: General Draža Mihailović … – Jadovno 1941.

SLUŽEN POMEN ĐENERALU DRAŽI MIHAILOVIĆU …

Rehabilitacija Draže Mihailovića 14. maja? – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: