Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vlasti Srpske zatajile u rješavanju ratnih zločina

Iako je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma prošlo 20 godina, malo šta je urađeno na procesuiranju ratnih zločina nad srpskim stanovništvom, a Vlast Republike Srpske nije preduzela ništa da bi se kaznili oni koji su počinili te zločine, zaključeno je u emisiji “Izazovi” BN TV.

 Emisija “Izazovi” BN TV

Vlast Republike Srpske nije zainteresovana za procesuiranje ratnih zločina počinjene nad srpskim civilima, kaže nekadašnji član Komisije Vlade Republike Srpske za ratne zločine profesor doktor Darko Trifunović.

“Pomenuli smo jednu trgovinu koja je nastala sa strancima, da stranci upravo napuste taj deo koji se odnosi na organizovani kriminal. SIPA je vodila istragu protiv jednog političara u Republici Srpskoj već znate i koga da ga ne spominjem sada, i tu je pala trgovina tog čoveka koji je u tom trenutk bio na najvišim funkcijama u Srpskoj”, istakao je Trifunović.

Srpska vlast nikada nije znala na pravi način da pristupi pitanju kažnjavanju počinioca ratnih zločina nad srpskim stanovništvom, tvrdi advokat Miodrag Stojanović i dodaje da je očigledno da Republika Srpska još nema pravi odgovor na ovaj problem.

“Postavlja se pitanje sta dalje? Hapšenja idu svaki dan. Nastavlja se ova agonija. Šta mi sada preduzimamo da se ovako nešto ne dešava”, ističe Stojanović.

Miloš Stupar, ratni komandant Drugog odreda Specijalne policije MUP-a RS prvostepenom presudom osuđen je na 40 godina zatvora, a potom oslobođen. To pokazuje pravo lice Suda BiH i princip Kadija te tuži, kadija ti sudi. Stupar ističe i da je apsurdno to što je u sudskim procesima najviše zakazala upravo srpska politika.

“Moja odbrana je tražila od MUP-a Republike Srpske uvid u moj dosije, a dobio sam odgovor da to tražim preko suda BiH”, istakao je Stupar.

Adekvatnu podršku Vlasti nije dobilo ni Udruženje žena žrtava rata koje je između ostalog i zbog te činjenice formirano tek prije dvije godine.

“Moramo imati podršku makar elementarnu od Vlasti Republike Srpske, a žene će se same javljati, vjerujte da mogu učini čudo, možda veće nego oni”, tvrdi predsjednik ovog Udruženja, Božica Živković -Rajilić.

S druge strane, iz Tima MUP-a Republike Srpske kažu da je učinjeno mnogo na istraživanju ratnih zločina. Podneseno je, kažu, više od hiljadu krivičnih prijava Tužilaštvu u BiH, saslušano skoro 8 hiljda lica osumnjičenih da su počinila krivična djela nad srpskim civilima.

“U našim službenim izjavama do sada sa dokazima ima 23 400 žrtava ratnog zločina u toku proteklog rata” izjavio je inspektor u Upravi Krim policije Republike Srpske, Simo Tuševljak.

Krajnje je vrijeme da se iz Tužilaštva BiH dobije odgovor zašto predmeti za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom godinama samo stoje u ladicama, zaključeno je u ”Izazovima” BN TV.

Izvor: BN TELEVIZIJA

Vezane vijesti:

IZOSTALO PROCESUIRANjE ZLOČINA NAD SRBIMA 

VIŠE IZVJEŠTAJA ZA RATNI ZLOČIN NAD  – Jadovno 1941.

Opet hapšenja Srba zbog navodnih ratnih zločina, četvorica 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: