Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Vladimir Kolarić: Protiv zaborava – potrebno je jedno veliko DA!

Datum objave: ponedeljak, 22 jula, 2019
Veličina slova: A- A+

Izlaz je u suočavanju, a ne u bežanju i zaboravu. Ni u prividnoj udobnosti i lukrativnom poslušništvu. Ni u preziru prema sunarodnicima koji se nisu dobro snašli u sadašnjim okolnostima, ili su prosto mladi ili stari, ili o ponečemu drugačije misle

Vladimir Kolarić
Vladimir Kolarić

Isak Baševis Singer je u jednom razgovoru opisao stanje jedne zajednice getoizovanih Jevreja, koji su se pred lebdećom opasnošću, koja će se i završiti stradanjem masovnih razmera, branili zaboravom, zatvaranjem očiju pred očiglednim u spoju sa pasivnošću i nekom vrstom nehajnosti i infantilne veselosti.

Danas u Srbiji osećaj lebdeće opasnosti kao da je veći nego ikada ranije, bar u poređenju sa prethodnim decenijama. Opasnosti koja je tim veća što deluje kao da kao zajednica ne osećamo da smo spremni da se sa njom nosimo, već bismo radije sve prespavali i sačekali da se reši samo od sebe.

Ne verujem da većina veruje u lažne nade niti u to da uopšte imamo realan izbor, kojim bismo mogli da izbegnemo ono što izgleda neizbežno. Baš zato industrija zaborava i jeste tako snažna – od jugonostalgije, patriotizma na rečima, preko medijske histerije i sveobuhvatnih strategija zbunjivanja u prave namere naših elita kada su u pitanju temeljna pitanja kolektivnog opstanka.

Pasivnost, nedostatak energije da se reči sprovode u delo, idejno-vrednosna dezorijentacija, nedostatak uvida u suštinske tokove globalnih procesa, lokalistička nadmenost – sve to nas ometa kako u pravilnoj percepciji stvarnosti, tako i u osmišljavanju i sprovođenju delatnih alternativa.

U traganju za novim putevima, treba imati na umu i nekoliko sledećih stvari:

– sposobnost za složeno mišljenje, ali jasan fokus na jednostavno i konkretno izražene ciljeve

– alternativa mentalno ne sme biti mapirana kao jedan od mogućih puteva, već kao jedini izbor, koji počiva na jasnoj poziciji i perspektivi iz kojih se osmišljava i deluje

– neophodnost ličnog napora i odgovornosti

– neophodnost povezivanja i organizovanja, koje podrazumeva i saradnju sa međunarodnom nivou

– izbor delovanja kroz institucije, pritiskom na institucije ili van institucija – zavisno od okolnosti (ne odbacivati ni jedan način)

– negovanje pravne i političke svesti, ekonomski realizam

– fokus na kulturnu proizvodnju i obrazovanje, korišćenje svih mogućnosti prenošenja znanja i podsticanja saznajne volje i moći

– aktivnost u komunikaciji sa svim segmentima stanovništva, bez elitizma i isključivosti

– rad na sebi, posvećena budnost i – opet – odgovornost.

I najvažnije, razumevanje da je izlaz u suočavanju, a ne u bežanju i zaboravu. Ni u prividnoj udobnosti i lukrativnom poslušništvu. Ni u preziru prema sunarodnicima koji se nisu dobro snašli u sadašnjim okolnostima, ili su prosto mladi ili stari, ili o ponečemu drugačije misle.

Potiskivanje i nesnađenost u kojoj se nalazimo, pored svega negativnog, kriju potencijale unutrašnjeg otpora i radikalnog odbacivanja dominantnih i oktroisanih idejno-vrednosnih obrazaca, koje treba iskoristiti.

Spoznaja, koliko god neosvešćena i potiskivana, da se nalazimo na rubu, može da dovede do ukopavanja u mestu, želje da se skoči u ponor, ali i do želje za uzletom – u potrazi za novim sigurnijim tlom za izgradnju naših života.

Kako ova poslednja mogućnost ne bi bila shvaćena u smislu podsticanja emigracije, potrebno je mnogo više od očajanja i praznih reči, od samoljublja i međusobica, potrebno je jedno veliko DA.

Potrebno nam je nešto veliko. Ali zamislivo i ostvarivo. A mnogo toga može da obuhvati i osmisli ljudski um, i da izgradi njegova volja. Treba raditi na tome.

Izvor: Stanje stvari

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top