fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

VLADIKA HRIZOSTOM O GENOCIDU NAD JERMENIMA

Episkop Hrizostom

Episkop Hrizostom

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom prisustvovao je obilježavanju 100 godina od genocida nad Jermenima, za koji je rekao da je prvi genocid u 20. vijeku i da je poslužio za ugledanje Hitleru i svim ratnim zločincima prošlog vijeka koji su počinili genocide nad milionima Jevreja, Poljaka, Rusa, Čeha, Francuza, Srba, Grka i Roma širom Evrope.
„Istorija jermenskog naroda je uistinu mučenička i stradalna, kao i istorija srpskog naroda, nad kojim su Osmanlije izvršile genocide krajem 17. i početkom 18. vijeka, a posebno u 19. vijeku, kada su od ljudskih lobanja napravili `Ćele kulu` kod Niša“, rekao je vladika Hrizostom na prijemu kod vrhovnog poglavara Jermenske apostolske crkve katolikosa Karekina Drugog.

Vladika Hrizostom je ukazao na molitveno sjećanje za sve nevino postradale Jermene kroz vijekove, posebno za mučenički postradale u zločinu genocida koji su nad jermenskim narodom počinile Osmanlije za vrijeme sultana Abdul – Hamida, a naročito za vrijeme Neoturaka od 1915. – 1917. godine.

„U molitvama se sjećamo i svih žrtava genocida 20. vijeka, njihovih stradanja, patnji i bola, ali i njihovih nadanja da neće biti zaboravljeni, izgubljeni i nepoznati pred Gospodom“, istakao je vladika Hrizostom.

Vladika je prizvao blagoslov za svetu i mučeničku zemlju Jermeniju i poželio bratskom jermenskom narodu da se „blagoslovi, umnoži i oboži“.

Delegacija Srpske pravoslavne crkve, koju su sačinjavali episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, episkop moravički Antonije i đakon Kristijan Đokić službeno je boravila u Jermeniji od 20. do 26. aprila, objavljeno je na internet stranici Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Ova delegacija SPC prisustvovala je kanonizaciji Jermenskih novomučenika koja je obavljena 23. aprila u Ečmijadzinu, najsvetijem gradu Jermenske apostolske crkve i sjedištu njenog duhovnog vođe katolikosa.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

O stradanju Srba i Jermena – Jadovno 1941.

KANONIZOVANE SVE JERMENSKE ŽRTVE – Jadovno 1941.

jermenski i srpski narod dijele istoriju … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: