fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

VLADIKA ATANASIJE: SKIDANjE PLOČA SA SPOMENIKA JE DRUGO UBIJANjE ŽRTAVA

Episkop Atanasije u Šušnjaru

Episkop Atanasije u Šušnjaru

Polaganjem vijenaca i služenjem parastosa u Šušnjaru, opština Sanski Most, danas su obilježene 74 godine od stradanja 5.500 Srba i 50 Jevreja koje su ubile ustaše na Ilindan 1941. godine.

Svetu liturgiju u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu i parastos za stradale na Šušnjaru služio je vladika bihaćko-petrovački Atanasije.

Vladika Atanasije je u obraćanju poručio da je najvažnije da ovaj događaj i žrtve na Šušnjaru ne budu zaboravljeni.

„Ove žrtve zaslužuju dostojno i vidljivo obilježje, a najdostojnije je pravoslavni hram, kapela u čijoj bi unutrašnjosti bila ispisana imena stradalih“, rekao je vladika Atanasije.

On je istakao da uklanjanje table sa imenima postradalih na nekim nadgrobnim spomen-pločama predstavlja drugo ubijanje žrtava.

„Ljudi koji brišu imena pokušavaju da intervenišu na samom tkivu istorije i da iščupaju ono što je postojalo. Svi treba da se trudimo da sva imena budu dostojno zapamćena i zabilježena i da kroz to bude poštovana svaka ličnost. Sve dok ne postanemo čovječni, neće biti mira među ljudima“, rekao je vladika Atanasije.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar apelovao je da vlasti u Sanskom Mostu, Unsko-sanskom kantonu, Republici Srpskoj, Srbiji, kao i međunarodna zajednica zaštite spomen-kompleks na Šušnjaru i da odnos prema obilježavanju stradanja na ovom mjestu bude promijenjen.

„Tragedija ovog mjesta prelazi nacionalne okvir i ona kao takva mora biti prepoznata u cijelom svijetu, a obilježavanje stradanja na ovom mjestu palo je na pojedince, Srpsku pravoslavnu crkvu i opštinu Oštra Luka. Ne nailazimo na razumijevanje i krajnje je vrijeme da se to promijeni, jer nam je obilježavanje stradanja na Šušnjaru obaveza i izraz poštovanja prema žrtvama“, rekao je Stanar.

Vijence i cvijeće na spomenik na Šušnjaru položile su delegacije opština Oštra Luka, grada Prijedora, Gradskog udruženja bivših logoraša i njihovih potomaka Banjaluka, Zavičajno udruženje Sanjana „Grmeč“ i Udruženja Sanski Most iz Beograda.

Mnogobrojni građani i poštovaci žrtava Šušnjara potom su položili vijence na spomen-obilježja žrtvama ustaškog terora „Milin birt“ i „Klaonica“, kao i u Spomen sobi 6. Sanske brigade u Oštroj Luci.

Opština Oštra Luka obilježila je danas Dan i krsnu slavu – Svetog proroka Iliju, a slavskoj svečanosti prisustvovali su čelnici potkozarskih oština i brojne zvanice iz privrednog i društveno-političkog života opštine i regije.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

TREĆI OKRUGLI STO „ŠUŠNjAR 1941.“ – Jadovno 1941.

ISTORIJA SE NE SMIJE ZABORAVITI – Jadovno 1941.

Šušnjar – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: