fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vlada Jovanović, jedini živi logoraš iz okoline Niša, Održao potresno predavanje u OŠ „Bubanjski heroji“ u Nišu

U OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša održano je drugu godinu za redom potresno predavanje čika Vlade Jovanovića (predsednik Udruženja zatočenika i njihovih potomak), jedinog živog logoraša iz Južne Srbije koji je preživeo starahote logora Crveni krst, Banjica i zloglasnog logora Mathauzen.

Predavanje čika Vlade Jovanovića
Predavanje čika Vlade Jovanovića

Predavanje (nesvakidašnji čas istorije) organizovao je profesor istorije Đorđe Bojanić.

Logor Crveni Krst je jedinstven  po pokušaju masovnog bekstva 105 zatvorenika, 12. februara 1942. – kaže Jovanović, koji je, dve godine kasnije, i sam doživeo logorašku sudbinu, zarobljen je bio bez ikakvog razloga… te iz Niša bio deportovan na Banjicu pa u zloglasni logor Mauthauzen.

Sećam se kako su ti mučenici, promrzli, ranjeni, gladni i pocepani, bežali po selima, a jedna manja grupa došla je i u moje selo, Kravlje. Nažalost, mnogo je golorukih ostalo na bodljikavoj žici, a zbog 11 poginulih Nemaca za odmazdu je streljano 1.100 ljudi, kaže čika Vlada Jovanović.

Mauthauzen-Gusen, koji se nalazi oko 20 kilometara od Linca u Austriji. Bio je klasifikovan kao logor 3. reda, što je značilo da je imao najbrutalnije moguće uslove pritvora, a u njemu je nastradalo na hiljade Srba tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Na Vojnom groblju u Mauthauzenu pored žrtava iz Drugog svetskog rata uglavnom ima žrtava iz Prvog svetskog rata, od 9.200 sahranjeno 8.000 je Srba. Naš narod je položio velike žrtve u svim ratovima i to ne sme da se zaboravi, kaže prof.istorije Đorđe Bojanić.

Čika Vlada je bio zarobljen 1944.god u selu Kravlje i odveden u logoru CRVENI KRST gde je proveo 22 dana, zatim je deportovan u logor na Banjici, gde je bio u zarobljeništvo  33 dana a odmah zatim prebačen je u logor Mathauzen (Austrija) i na kraju u logor Guzen. U logorima je proveo oko 8 meseci. Bio je blizu gasne komore… ali je srećom preživeo.

Čika Vlada ne mrzi one koji su ga mučili, ali kaže da ih ne razume.

U Srbiju po oslobađanju logora vratio se sa 40 kilograma, nisu ga mogli prepoznati ni oni koji su ga najbolje poznavali, nije ga prepoznao ni rođeni otac.

Osnovač je Društva preživelih niških logoraša. Čika Vlada danas ima 94 godine.

Na kraju predavanja koje je trajalo više od jednog školskog časa, Čika Vlada je dobio ogroman aplauz prisutnih.

Zanimljiv je bio i deo kada je čika Vlada pričao učenicima o STEPENICAMA SMRTI u logoru Mathauzen.

Logor Mathauzen je bio smešten u blizini kamenoloma, gde smo mi zatvorenici svaki dan radili i nosili teške blokove uz stepenice.

Čuvari su se  zabavljali terajući nas jadne i izgladnele  da se trkamo uz stepenice ili da trčimo niz stepenice, takva igra je svakodnevno odnosila živote zatvorenika, kaže čika Vlada.

Pošto nije bilo mesta zbog prepune učionice đaka, učenici su tražili da čika Vlada sa njima izađe napolje radi zajedničke fotografije, na šta je on rado i pristao… ali javni čas se nastavio i u školskom dvorištu.

Svaka čast i đacima koji su prepoznali njegov značaj.

Đorđe Bojanić, prof. Istorije

  1. mart 2017.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: