Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VLADA FINANSIRA SAHRANU PREMIJERA NACISTIČKE VLADE

litvanija

VILjNUS, 18. MAJA (SRNA) – Jevrejske grupe u Litvaniji osudile su vladu zbog finansiranja ponovne sahrane bivšeg premijera koji je vodio zemlju 1941. godine.

Juozas Ambrazevicijus Brazaitis došao je na vlast nakon što je nacistička Njemačka protjerala sovjete iz Litvanije.

On je kasnije emigrirao u SAD gdje je umro 1974. godine. Kritičari kažu da je Brazaitis bio saradnik nacista, podsjeća Bi-Bi-Si.

Jevrejske grupe ljute su zbog činjenice da je vlada odlučila da plati prebacivanje posmrtnih ostataka i njihovu sahranu koja će trajati četiri dana.

„Zvanične institucije ne treba da podrže ovu ceremoniju jer je to diskreditacija Litvanije u očima svijeta“, rekao je Simonas Alperavicijus, vođa Jevrejske zajednice u Litvaniji.

On je dodao da su Jevreji propatili pod vladom 1941. godine, koja je podržavala naciste.

Brazaitis je bio kratko vrijeme na čelu administracije u pokušaju da vrati suverenitet Litvanije nakon što su nacisti protjerali sovjetske vojnike 1941. godine.

Talas antisemitskih pogroma uslijedio je tokom administracije Brazaitisa i on je potpisao ukaz za formiranje koncentracionog logora za Jevreje i formiranje geta u Kaunasu za gradske Jevreje.

Ipak, litvanska vlada desnog centra brani odluku da se odvoji 11.000 dolara za sahranu.

„Lako je osuditi Litvaniju jer želi da oda poštu Brazaitisu, koji je, treba reći, takođe bio žrtva nacističkog progona“, rekao je savjetnik litvanskog premijera Andrijusa Kubiliusa.

On je podsjetio da istraga američkih imigracionih vlasti 1975. godine nije pronašla dokaze o umiješanosti Brazaitisa u antisemitske ili pronacističke aktivnosti.

Zvaničnik je dodao da će sahrana biti još jedan podsjetnik tragedije holokausta u Litvaniji i šansa za dalje pomirenje.

U periodu između 1941. i 1944. godine oko 95 odsto jervejske populacije Litvanije, koja je brojala oko 200.000 ljudi, ubijeno je od strance nacista i njihovih lokalnih saradnika.

U Litvaniji danas živi oko 5.000 Jevreja.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: