fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Viteški put Druge krajiške

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/druga-krajiska.jpg

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca danas je u Memorijalnom centru na Rakovačkim barama kod Banjaluke obilježena 21 godina od formiranja Druge krajiške pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Obraćajući se okupljenima, savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, general Milan Torbica rekao je da je kroz ratni put Druge krajiške pješadijske brigade Vojske Republike Srpske najbolje oslikan način na koji je stvorena Srpska, a to je krvlju.

„Na preživjelim borcima i članovima njihovih porodica i generacija mladih koje dolaze jeste da sačuvamo sjećanje na njih, jer ćemo samo na taj način sačuvati Republiku Srpsku, a poginuli borci neće pasti u zaborav“, poručio je Torbica.

Jedan od ratnih komandanata Prve Krajiške brigade Vojske Republike Srpske Milorad Savić – „Čiča“ podsjetio je na slavni ratni put i vitešku borbu ove brigade od odlaska 1991. godine u zapadnu Slavoniju pa sve do učestvovanja u borbama za proboj koridora i širom ratišta na čitavom području Srpske.

Savić je podsjetio da je Druga krajiška brigada odgovorila zadatku odbrane srpskog naroda od trajnog istrebljenja, etničkog čišćenja sa ovih prostora, jer mu je devedesetih godina ponovno bila namijenjena sudbina Jasenovca, Stare Gradiške, Jadovna i ostalih ustaških logora iz Drugog svjetskog rata.

On je podsjetio da je kroz brigadu tokom rata prošlo oko 23.000 boraca, od kojih je 234 poginulo, oko 1.750 ranjeno, dok se osam boraca još vode kao nestali.

Jovo Vukobrad, pukovnik u penziji, koji je bio jedan od ratnih komandanata ove brigade, rekao je da su poginuli borci Druge krajiške brigade ugradili svoje živote u temelje Srpske.

„Danas je teže čuvati Republiku Srpsku, nego što smo je mi stvarali“, poručio je Vukobrad.

Obilježavanje 21 godine od formiranja Druge krajiške brigade počelo je dočekom ratne zastave brigade i intoniranjem himne Republike Srpske.

Ratni komandanti Druge krajiške brigade prije početka zvaničnog programa obilježavanja položili su jutros vijenac i cvijeće na spomenik bivšem komandantu Prvog krajiškog korpusa, generalu Momiru Taliću u Piskavici, te na groblju „Sveti Pantelija“ u Banjaluci na spomenik bivšem načelniku Generalštaba Vojske Republike Srpske, generalu Novici Simiću.

Vijence na spomenik palim borcima Druge krajiške brigade položili su ratni komandanti brigade, delegacija Ministarstva boračko-invalidske zaštite Srpske, BORS-a, Trećeg pješadijskog /RS/ puka Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije grada Banjaluka, delegacije Srpske radikalne stranke Republike Srpske, Demokratske partije, CJB Banjaluka, Udruženja vojnih penzionera Srpske, Boračke organizacije „Sloga“, kao i predstavnici mnogobrojnih udruženja građana i opština Srbac i Šamac.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

U SUBOTU OBILjEŽAVANjE 21 GODINE OD FORMIRANjA BRIGADE

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: