fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vikend povodom očuvanja srpske ćirilice u Insbruku

SPOJI

U subotu, 24 . aprila 2011. godine u Insbruku je održana promocija drugog broja časopisa „Spoji!“ u organizaciji Srpske Pravoslavne Omladine Insbruk – SPO(J)I.

Promocija drugog broja, prvog srpskog omladinskog časopisa u Austriji, koji je pokrenula Srpska Pravoslavna Omladina Insbruk – SPO(J)I održana je u prostorijama Buhgaleri, a izlagači su bili, Marijana Milošević, student na germanističkom fakultetu Univerziteta u Insbruku i članica SPO(J)I, zatim Filip Vlajić, đak iz Insbruka, trenutni blagajnik i jedan od osnivača SPO(J)I, kao i Vladimir Vlajić, trenutni predsednik mladog udruženja i jedan od osnivača.

Tokom promotivnog dela, svi prisutni su mogli da čuju zašto je SPO(J)I pre skoro godinu dana pokrenulo časopis, zatim koji je značaj naziva časopisa i koji su najvažniji detalji koje bi trebali da znaju o časopisu uopšte, a pogotovo o drugom broju časopisa „Spoji!“, koji nosi naziv „Ponos srpskog bića, naša je ĆIRILICA!“.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Kao prvo, važno je napomenuti da je Omladinsko Udruženje SPO(J)I pokrenulo časopis „Spoji!“iz maltene istih razloga zbog kojih su devetorica omladinaca u pokrajini Tirol osnovali i samo udruženje 12. aprila 2009. godine na pravoslavni praznik, Ulazak Hristov u Jerusalim – Cveti, uz blagoslov tadašnjeg episkopa srednjoevropskog Gospodina Konstantina.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Tada je vladala očajna situacija među Srbima u Tirolu i uopšte u Austriji i nažalost i šire od toga.

Organizovanost i povezanost nas Srba na ovim teritorijama skoro i da nije postojala, a i sada još uvek vlada loša situacija, mada se sve kreće ka blagom poboljšanju. Vladala je nesloga, a naši starosedeoci koji su pre 40 i više godina došli na ove prostore kao takozvani „gastarbajteri“ sve više i više zaboravljaju na svoje korene i ne uče svoju decu šta smo i ko smo, odakle dolazimo i kuda ćemo u budućnosti ako nastavimo lošim putem!

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Na slici: Izlaganje gospodina Zvonka Dimitrijevića

Iz tih razloga je pokrenut i prvi srpski omladinski časopis na teritoriji Austrije sa nazivom„Spoji!“ kao dodatni instrument u borbi za očuvanjem srpskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta u rasejanju!

Ciljevi časopisa su da informiše pre svega srpsku omladinu u Austriji i okruženju o gorećim pitanjima iz oblasti srpskog jezika i pisma, srpske istorije i tradicije, srpske kulture i duhovnosti i da im približi Srbinovu svetosavsku pravoslavnu veru.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011 SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Na slici: Dodela prvih primeraka drugog broja „Spoji!“ Dijani Divljak, predstavnici KSK „Petar Kočić-Zmijanje“ iz Figena i Branetu Sančaninu, predsedniku KUD-a „Ostrog“ iz Insbruka

Važno je takođe napomenuti da časopis nosi naziv „Spoji!“, a to znači da nije identičan naziv sa imenom našeg udruženja, jer do skraćenice našeg punog naziva udruženja  dolazimo tako što od svake pojedinačne reči našeg punog naziva upotrebimo početno slovo. To znači: Srpska – S, Pravoslavna – P, Omladina – O i Insbruk – I i između slova O i I u zagradi dodamo slovo (J) – tako dobijamo SPO(J)I, odnosno reč „spoji“,  kao sinonim za slogu i sabornost, koja bi trebala da vlada u srpskom narodu.

Sa druge strane naziv časopisa glasi „Spoji!“ i to obavezno sa uzvičnikom, tako da je naziv novopokrenutog časopisa jedan apel i poziv srpskoj omladini i ostalim Srbima  da se povežu, slože i pokažu na dobrom delu i sve to na slavu i spasenje našeg naroda!

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Na slici: Dodela zahvalnice SPO(J)I-a, gospodinu Milutinu Đorđeviću iz Insbruka

Časopis „Spoji!“ izlazi dva put godišnje, to znači svakih otprilike šest meseci i to uvek na jedan od pravosavnih praznika, a za sada se može kupiti u Hramu SPC u Insbruku, Kufštajnu,  Bregencu, Salfeldenu, Lincu, Tulnu, Ensu, Viner Nojštatu i u svim Hramovima u Beču, tj. u skoro svim Hramovima naše Svete Crkve u Austriji, kao i u Hramovima u Berlinu, glavnom gradu Nemačke. Časopis se može nabaviti i po narudžbini putem naše internet prezentacije:www.spoji.org, nakon koje će biti dostavljen na kućnu adresu poručioca širom sveta.

Časopis košta 5 evra za kupce sa teritorije Evropske Unije, 5,50 švajcarskih franaka za kupce na teritoriji Švajcarske, 5 konvertabilnih maraka za kupce iz Bosne i 300 dinara za čitaoce iz Srbije, a sav novac koji će biti prikupljen od prodaje časopisa namenjen je humanitarnim akcijama koje redovno sprovodimo na teritoriji bivše Jugoslavije zajedno sa našim bratskim organizacijama.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/spoji/06.JPG

Na slici: Dodela bronzane plakete, Milici Radojević, trećem najaktivnijem članu u drugoj trećini 2011. godine

Takođe je važno za napomenuti da za časopis „Spoji!“ pišu ugledni autori iz raznih oblasti: predstavnici srpskih patriotskih nevladinih organizacija, srpski pisci, humanitarci, predstavnici medija, sporta, Crkve, srpski studenti,predstavnici austrijskih institucija itd

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Na slici: Dodela srebrne plakete, Katarini Bećarević, drugom najaktivnijem članu u drugoj trećini 2011. godine

Drugi broj časopisa „Spoji!“ sa nazivom „Ponos srpskog bića, naša je ĆIRILICA!“ sa glavnom temom „Očuvajmo ćirilicu!“ u tiražu od 600 primeraka izlazi u utorak, 27. septembra 2011. godine na Krstovdan kada i počinje prodaja časopisa u svim Hramovima i putem naše internet prezentacije! Pošto je to radni dan, članovi SPO(J)I su već u nedelju 25. septembra organizovali humanitarni štand ispred Hrama rođenja Sv. Jovana Krstitelja u Insbruku na kojem su prodavali drugi broj časopisa „Spoji!“, a bilo je i besplatnih kolača i pića za sve parohijane.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Na slici: Dodela zlatne plakete, Jeleni Radisavljević, najaktivnijem članu u drugoj trećini 2011. godine

U drugom broji „Spoji!“ svi čitaoci će biti u mogućnosti da se uz 9 različitih rubrika na 108 stranica još bolje upoznaju sa radom našeg i naših bratskih udruženja, da dosta interesantnog vide, a što je najvažnije biće u prilici da pročitaju razna svedočenja o sudbini ćirilice, koja sadrže razna sagledavanja njene prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kao i razna ponuđena rešenja na pitanje kako da sačuvamo naše jedino pismo – ĆIRILICU!

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Na slici: Dodela zlatne plakete, Dušanu Ignjatoviću, najaktivnijem članu u Austriji van Insbruka u drugoj trećini 2011. godine – preuzela je Dijana Ignjatović

Želimo da dodamo da su za sam kraj promotivne večeri predstavljene i važne informacije o radu SPO(J)I, poput osnivanja projekta na društvenom polju pod nazivom „FK Spoji!“, zatim je ispričana priča o velikoj heroini iz Insbruka Diani Budisavljević, najavljeno je sledeće predavanje, koje se priprema za 8. oktobar 2011. godine u Insbruku. Tada će gost predavač SPO(J)I-a biti prof. dr dr Volfgang Rorbah, koji će predavati na temu „Na tragu Srba u Austriji“.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Na slici: Humanitarni štand ispred Hrama u Insbruku – nedelja, 25.09.2011.

Nakon toga, svim prisutnima se predstavio i budući prof. srpskog maternjeg jezika u Insbruku, gospodin Zvonko Dimitrijević, koji je objasnio način prijave za nastavu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u austrijskim školama, te su posle njegovog izlaganja uručene plakete najaktivnijim članovima SPO(J)I-a za drugu trećinu 2011. godine, kao i zahvalnica za sveukupni doprinos i zalaganje u ostvarenju ciljeva Srpske Pravoslavne Omladine Insbruk, koja je dodeljena velikom prijatelju našeg udruženja, gospodinu Milutinu Đorđeviću iz Insbruka.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Na slici: Humanitarni štand ispred Hrama u Insbruku – nedelja, 25.09.2011.

Bronzana plaketa sa likom Karađorđa dodeljena je Milici Radojević, srebrna plaketa sa likom Petra Petrovića Njegoša dodeljena je Katarini Bećarević, a zlatne plakete sa likom Svetog Save dodeljene su Jeleni Radisavljević, koja se sa svojih 17 godina odlično pokazala na dobrom delu, kao i glavnom predstavniku SPO(J)I u Beču i jednom od osnivača SPO(J)I, Dušanu Ignjatoviću u čije je ime plaketu preuzela njegova  sestra Dijana Ignjatović.

SPOJI Insbruk 24-25.09.2011

Srpska Pravoslavna Omladina Insbruk – SPO(J)I se još jednom zahvaljuje svim prijateljima, podržavaocima i članovima, koji su svojim prisustvom uveličali promociju drugog broja „Spoji!“ i ispunili prostorije Buhgaleri do poslednjed mesta, a posebno se zahvaljujem svim bratskim udruženjima i donatorima, koji su pomogli štampanje drugog broja i onima koji su sebi već obezbedili primerak istog!

Sačuvajmo ćirilicu slogom!

Srpska Pravoslavna Omladina Insbruk – SPO(J)I

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: