Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Video otkriva zabranjenu istinu: Ovako su Amerikanci i Englezi sravnili sa zemljom Novi Sad

Bombardovanje_Novog_Sada_1944.jpg

Na petominutnom snimku se mogu videti građani kako u centru grada, na Trgu slobode beže u skloništa, avioni iznad grada, kao i eksplozije i dim od posledica bombardovanja.

Istorijski arhiv grada Novog Sada objavio je na svom Jutjub kanalu do sada neviđen snimak bombardovanja Novog Sada iz 1944. godine.

Kako su rekli u arhivu, snimak je nedavno otkriven i potom sređen u saradnji sa RTV i prikazan tokom izložbe o 70 godina od oslobođenja Novog Sada, a sada je postavljen na interenet kako bi i šira javnost imala priliku da ga vidi.

Na petominutnom snimku se mogu videti građani kako u centru grada, na Trgu slobode beže u skloništa, avioni iznad grada, kao i eksplozije i dim od posledica bombardovanja.

Snimak prikazuje i mnoge uništene objekte, ali nije moguće identifikovati tačno iz kojih su delova grada.

Moguće je prepoznati porazrušene zgrade u ulici Maksima Gorkog u delu koji je nabliži keju, kao i fabrička postrojenja koja su nekad bila u Radničkoj ulici, poput Albusa.

Otkrivanje ovog snimka će pomoći novosadskim istoričarima da više istraže šta se dešavalo tokom avgusta i septembra 1944. godine u Novom Sadu, jer se do sada ova tema slabo istraživala.

Mnogi podaci su otkriveni prethodnih godina i to zahvaljujući interentu na kojem su se pojavili izveštaji o letovima američke i britanske avijacije.

Za Novi Sad su bili najvažniji podaci o delovanju 15. Vazduhoplovne armije anglo-američkih snaga stacionirane u Italiji koja je bombardovala grad desetak puta, jer do danas nije potvrđeno koliko je ukupno naleta bilo.

Samo anglo-američko bombardovanje je bilo dosta neprecizno i na meti su se našle fabrike, aerodrom, kasarne, objekti okupacionih vlasti, električna centrala, železnička infrastruktura i most na Dunavu, ali i objekti običnih Novosađana.

Civilni objekti koji su tada oštećeni su se nalazili ne samo pored objekata koji su bili na meti napada. Tačnih podataka o broju nastradalih u bombardovanju 1944. godine nema, a procene idu i preko 1.000 poginulih.

Pomenimo da je Novi Sad tokom Drugog svetskog rata bombardovan i aprila 1941. kada su nemački bomabrderi bacili bombe na vojne i civilne objekte u gradu. Neki hroničari beleže, da su sovjetski avioni pred oslobođenje oktobra 1944. godine takođe imali manja dejstva nad područjem grada ali bombardujući isključivo nemačke i mađarske vojne kolone u povlačenju.

Izvor: SRBIN INFO

Vezane vijesti:

SAMI SEBI NEPRIJATELjI: Leskovac sravnjen po želji Koče …

Tito je tražio bombardovanje Srbije 1944! – Jadovno 1941.

Savezničko bombardovanje Beograda prije 71 godinu – Jadovno …

KRVAVI USKRS 1944. Saveznici nas bombardovali na Titov …

„Njihov uskršnji dar, u crno zavijeni Beograd“ – Jadovno 1941.

GODIŠNjICA BOMBARDOVANjA KASETNIM BOMBAMA …

SJEĆANjE NA DAN POČETKA AGRESIJE NATO-a NA SR …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: