fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VIDEO: JADOVNO 1941. iz Beograda – predstavljanje

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/promocija-beograd/jadovno-beograd-4.JPG

U Beogradu je 19. februara 2014. u parohijskom domu Hrama Svetog Save na Vračaru, predstavljeno Udruženje građana „Jadovno 1941.“ iz Beograda, osnovano na inicijativu istoimenog udruženja iz Banjaluke, koje okuplja potomke i poštovaoce žrtava kompleksa logora smrti Nezavisne Države Hrvatske, Gospić-Jadovno-Pag iz 1941.

Novo udruženje pokrenulo je sedam osnivača sa cijelog stradalničkog područja – Like, Slavonije, Hercegovine, Dalmacije, Republike Srpske i Srbije, imajući u vidu činjenicu da najveći broj poštovalaca jadovničkih žrtava dolazi upravo iz Srbije, gdje živi i znatan broj potomaka žrtava genocida. 

Osnivanjem udruženja kao pravnog lica na teritoriji Republike Srbije, otvara se mogućnost da se dosadašnja, presudna saradnja i podrška Kancelarije za saradnju sa Dijasporom i Srbima u regionu Vlade Srbije, proširi i na ostale institucije i ustanove lokalne i državne vlasti.

Na području Srbije živi značajan broj potomaka žrtava genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima od strane Nezavisne Države Hrvatske. Osnivanjem udruženja očekuje se da decenijski, svakako nedovoljan rad na istraživanju, dokumentovanju, memorijalizaciji i prezentaciji ovog stradanja, dobije novi zamah.

 

Pogledajte video prilog kompletnog predstavljanja, u produkciji UG JADOVNO 1941, Banjaluka – Beograd.

 

 

 

Vezane vijesti:

UG JADOVNO 1941, BEOGRAD: BUĐENjE SVIJESTI O STRADANjU SRBA

Genocid ne zastareva! (VIDEO)

Na Jadovnu, dan po Vidovdanu

Promocija novoosnovanog udruženja Jadovno 1941. iz Beograda

VIDEO: O JADOVNU NA BEOGRADSKOM PRAVNOM FAKULTETU

Sašina pjesma rođena na Jadovnu (VIDEO)

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: